Omgevingswet Hoorn moet dienstverlening verbeteren

Commissievergadering 21 januari 2020

HOORNGIDS redactie politiek | De landelijke overheid wil bestaande regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Daardoor moet het makkelijker worden om bouwprojecten te starten. Hiervoor is de ’Omgevingswet’ ontwikkeld. Die wet treedt in 2021 in werking.

De aanpassing aan de nieuwe wet vereist een programmatische aanpak. Hoorn wil niet alleen aan de minimale eisen van de ’Omgevingswet’ voldoen, maar het beleid, de dienstverlening en de organisatie verbeteren. In de wet wordt opgelegd dat een en ander gebeurt in vroegtijdige samenwerking met inwoners, ondernemers en belangenorganisaties.

Elk te ondernemen stap moet worden begeleid met het verstrekken van informatie. Niet alleen over wat er gaat gebeuren, maar ook waarom op die manier. Participatie maakt een niet weg te denken onderdeel uit van elke stap in het programma.

Voor het invoeren van de ’Omgevingswet’ zal dit jaar en 2021 € 350.000,- nodig zijn. Alle fracties kunnen instemmen met het voorstel. Het CDA vraagt of dit gerealiseerd kan worden zonder het inhuren van externe adviseurs. Wethouder Arthur Helling kan dat niet toezeggen. Niet elke expertise is in Hoorn aanwezig. Op dit gebied zijn alle gemeenten bezig en het aantal deskundigen is beperkt. De Hoornse ambtenaren zullen er hun handen aan vol hebben. De benodigde bedragen zijn al opgenomen in de begroting. De raad moet wel toestemming geven dat geld beschikbaar te stellen.

In Hoorn bestaat de ambitie om de fijnafstemming van de nieuwe verordeningen rond te hebben in 2024. Dat is binnen de tijdsperiode die de landelijke overheid hiervoor accepteert. 

Commissievergadering 21 januari 2020 Commissievergadering 21 januari 2020