Economie van Hoorn blijft achter bij de rest van ons land

Commissievergadering 21 januari 2020

HOORNGIDS redactie politiek | De economie van Hoorn blijft achter bij de rest van Nederland. Het college wil dit verbeteren. In de rapportage van Buck Consultants International worden zes actielijnen voorgesteld. Op de gebieden van wonen, werken, energietransitie, onderwijs en arbeidsmarkt, binnenstad Hoorn en digitalisering dienen stappen te worden gezet.

De raadscommissie heeft het gevoel een informatieachterstand te hebben. Wethouder Arthur Helling legt uit dat het nog niet de bedoeling is om zich uit te spreken over de kosten. Het zijn zes onderwerpen die in het rapport worden genoemd. Er moeten keuzes worden gemaakt welke zaken het eerst worden aangepakt. Niet alles kan tegelijkertijd. De uitwerking van alle zes actielijnen is nu niet direct aan de orde.

Een aantal fracties heeft wel een idee waar het college mee aan de gang kan gaan. Roger Tonnaer (Fractie Tonnaer) somde een aantal zaken op, waarover in de afgelopen tijd is gesproken. ”Laat het college op die gebieden aan het werk gaan”.

Veel fracties ervaren het rapport als een open deur. De omschrijving van de ‘next economy’ levert niet voor iedereen een helder beeld op. Is het oude wijn in nieuwe zakken? Er bestaat behoefte aan wat concretere plannen.

De wethouder gaat met concrete plannen komen op basis van de zes beleidsterreinen, maar hoopt wel op het noemen van concrete voorbeelden door de fracties.

Op dit moment is men in Hoorn al bezig, stelt de wethouder, maar er moet nog meer gebeuren om klaar te zijn voor de toekomst. Het uitgangspunt bij beslissingen welke plannen moeten worden uitgevoerd is verbetering van de economie. In de komende raadsvergadering kan het dan voorliggende voorstel worden begeleid met amendementen of moties.

Wethouder Arthur Helling over de zes actielijnen in de rapportage van Buck Consultants International Wethouder Arthur Helling over de zes actielijnen in de rapportage van Buck Consultants International