Kunstgrasveld Hollandia kan vervangen worden

27-01-2020

HOORNGIDS | Het kunstgrasveld van voetbalvereniging Hollandia is bijna 10 jaar oud en dient, mede vanwege de KNVB-normeringen, vervangen te worden. De investering die dat vergt was voor enkele politieke partijen aanleiding om hierover vragen te stellen. Uit de beantwoording van het college is duidelijk geworden dat de vervanging kan plaatsvinden.  
 
CDA, VOCH, D66, Sociaal Hoorn, Hoorn Lokaal en VVD hebben 24 december 2019 vragen gesteld aan het college van B&W aangaande het investeringsplafond sport. Met name vanwege de geplande investering bij voetbalvereniging Hollandia ter vervanging van de kunstgrasmat. De partijen vragen zich af of deze investering gerechtvaardigd is in het licht van de opdracht aan de verenigingen om zelf met initiatieven te komen. Bij de beantwoording geeft het college aan dat het hier om een geplande vervangingsinvestering gaat van het inmiddels tien jaar oude kunstgrasveld.

Risdam-Noord
De partijen vragen tevens of de investering gerechtvaardigd is in het licht van het Raadsbesluit om prioriteit te geven aan de accomodatie in Risdam-Noord, alwaar HSV Sport haar wedstrijden afwikkelt. Ook hier geeft het college aan dat de gemeente Hoorn de eigen geformuleerde kaders volgt in de vervanging van kunstgrasvelden. Er is volgens het college dan ook geen integrale discussie nodig, daar er simpelweg sprake is van vastgesteld beleid. De bundeling sportaccomodaties wordt vooral overgelaten aan de verenigingen zelf.

Op 10 februari wordt op het stadhuis een informatieve avond georganiseerd waarin gedetaillerde informatie zal worden uitgewisseld.

Hollandia seniorenteam Hollandia seniorenteam

Reacties
Reactie: (Harry Gonggrijp)
28-1-2020, 15:29
Nog even een kleine correctie t.a.v. de opmerking over de reddingsoperatie door de gemeente De gemeente heeft Hollandia destijds niet gered, maar is verwezenlijkt door de sponsors, begunstigers en de leden zelf! Het aanbod van de gemeente om het complex over te nemen, is nl. destijds door de club afgewezen.

Reactie: (Harry Gonggrijp)
28-1-2020, 15:06
Het heeft geen zin om elkaar met argumenten te gaan bestoken waarom het bij de ene vereniging wel zou moeten en bij de andere wellicht niet? We moeten elkaar niet de kat gaan afvangen. Ik kan niet goed beoordelen of HSV Sport wel of geen kunstgrasveld nodig heeft, maar als dit wel zo zou zijn, dan dient daar met de gemeente over gesproken te worden en waarschijnlijk is dat in het verleden ook al gebeurd? Daar dienen andere verenigingen zich niet mee te bemoeien. Bij Hollandia dient de kunstgras toplaag (het gras) nodig vernieuwd te worden, maar niet de gehele onderlaag. Deze kosten zijn ook vele malen lager dan de aanleg van een geheel nieuwe veld (toplaag, onderlaag, en verlichting). Bij de aanleg van een kunstgrasveld dient de club, dus ook Hollandia, zelf voor de kosten op te draaien van de verplichte lichtinstallatie. Het veld moet dus in meerdere opzichten in orde blijven. Het groot onderhoud van de (kunst) grasvelden staat overigens gewoon in de kader/beleidsnota's van de gemeente en is dus allang besproken en politiek en financieel afgedekt. Hier is dus destijds geld voor gereserveerd en staat dus niet meer ter discussie. Dit geldt voor alle sportverenigingen. Iedereen bij Hollandia gunt HSV Sport natuurlijk van harte een kunstgrasveld, maar de noodzaak daarvan zal door het bestuur zelf (weer?) aangetoond moeten worden; voor de andere clubs is in dit verband hooguit een adviserende rol weggelegd. Het is daarbij een beetje verwarrend of misschien zelfs vreemd, te moeten constateren dat bij een aantal verengingen, sommige (bestuurs) leden ook vanuit een overduidelijke politieke visie en zelfs politiek belang handelen!

Reactie: (Jan )
28-1-2020, 09:49
Beste jan vd leek , wat is dat nou weer voor argument, hsv sport heeft zelf een elftal meer dan Hollandia en dat het complex maar een keer in de 2 weken open is dat is natuurlijk onzin en wil U de politiek laten geloven. Het feit is dat er gewoon elke avond getraind wordt, en het 1e elftal inderdaad maar een keer in de 2 weken thuis speelt maar dat is normaal in het voetbal. Het is wel zo dat omdat hsv sport geen kunstgras veld krijgt als enige in de gemeente er vaak wedstrijden en trainingen afgelast moeten worden en dat zorgt er niet voor dat er veel leden bij komen. Bovendien woont 99% van de leden in hoorn en betalen allemaal belasting aan de gemeente Hoorn iets wat Hollandia niet kan zegen. Dan hebben we het nog maar niet over de “redding” van hollandia waar de gemeente in 2010 ook al in de buidel heeft getast. Het is meten met 2 maten. De inwoners van Risdam Zuid hebben evenveel recht op een goed sportcomplex als alle andere sporters in Hoorn.

Reactie: (Jan v/d Leek)
28-1-2020, 08:33
Jan, dit betreft vervanging van een bestaand kunstgrasveld van 10 jaar oud en dus niet een nieuw aan te leggen kunstgrasveld. De gemeente gaat toch niet investeren in een nieuw aan te leggen kunstgrasveld voor een vereniging met maar een beperkt aantal leden en waar het sportcomplex maar eens in de twee weken open is. Neem eens contact op met Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn. Hij is binnen de Hoornse gemeentepolitiek een warm pleitbezorger van Sport.

Reactie: (Redactie HoornGids)
27-1-2020, 23:39
Beste Jan, Goed dat je reageert, maar dan wel graag met volledige naam en geen fake mailadres.

Reactie: (jan)
27-1-2020, 16:01
vastgesteld beleid ? Dit riekt naar vrindjespolitiek. Hollandia en HSV sport hebben beiden niet heel veel leden maar toch krijgt hollandia op het buitendijkse gebied een nieuw kunstgrasveld en HSV Sport mag het weer eens uitzoeken, terwijl er toch al vele toezeggingen gedaan zijn maar wij van wc eend vinden.......