Weerstand tegen extra windturbines

Actievoerders richting provinciehuis op 3 februari

HOORNGIDS | De provincie Noord-Holland heeft plannen bekendgemaakt waarin staat vermeld dat er nog eens 150 extra windturbines dienen te verrijzen in Westfriesland. Na eerdere protesten van actiegroepen waarbij met name de afstand tot bewoning een heikel punt was blijkt nu dat zelfs die afstand van 600 meter niet gerespecteerd wordt. Er is door dorpsraden en actiegroepen opgeroepen om 3 februari af te reizen naar het provinciehuis in Haarlem. 

Regionale Energie Strategieën (RES)
Het energiebeleid van de provincie richt zich concreet op energiebesparing, het versnellen van het opwekken van duurzame energie, op innovatie en op samenwerking met diverse partners, waaronder inwoners. Er zijn nieuwe energiesystemen nodig en er moeten innovatieve technologieën worden ontwikkeld. 
Noord-Holland wil binnen de eigen grenzen net zoveel plekken voor zonnepanelen en windmolens zoeken, als naar rato van het aantal inwoners of energieverbruik nodig is. Ondanks de ruimte die er is in de provincie Flevoland zullen daar om die reden minder windturbines verrijzen. Dit alles gaat ernstige consequenties hebben voor de regio Westfriesland. Temeer daar de bestaande minimale afstand tussen grote windmolens en bebouwing wordt losgelaten.

Actie
Actievoerders die eerder al hun bezwaren kenbaar hebben gemaakt aan de provincie Noord-Holland zijn van mening dat de leefbaarheid in het gebied ernstig in het geding is. Ze zijn dan ook voornemens om op 3 februari massaal af te reizen richting Haarlem waar Provinciale Staten om 13.00 uur bijeen zal komen om over dit onderwerp te spreken. 

Windturbines 2 Windturbines 2