Hoorn krijgt een soort avondklok voor jongelui

SAMENSCHOLINGSVERBOD NA 22 UUR

B en W zijn van plan overlast op straat strenger aan te pakken. Het belangrijkste middel daartoe is aanpassing van de Algemene Plaatselijke Verordening en het formuleren van een daarop gebaseerde beleidsregel, waarin de criteria voor het “zich zonder duidelijke doel ophouden of bewegen” duidelijk zijn verwoord. Dat maakt effectieve, gerichte handhaving mogelijk bij die groepen en op die plekken waar de overlast ontoelaatbare vormen aanneemt.

Op dinsdag 14 februari jl. is het onderwerp voor een meningvormende bespreking in de raadscommissie Middelen en Bestuur aan de orde geweest. Deze commissie kon zich in vinden in de door het college voorgestelde aanpak van de straatoverlast. Het college gaat het voorstel nu  uitwerken in een definitieve regeling, zodat de nieuwe aanpak dit voorjaar van kracht kan zijn.

Rondhangende jongeren, drugshandelaren, groepen mensen die zich al dan niet onder de invloed van drank of drugs in de nachtelijke uren luidruchtig gedragen. Zij verstoren de openbare orde en veroorzaken overlast voor de omgeving. Momenteel wordt dit soort overlast besteden door  opsporing en toezicht door de politie, de surveillances van bewakingsdienst Regio Control in de avonduren en de inzet van de Stichting Netwerk (jongerenwerk, aanwijzing van hangplekken). Daarbij fungeert de APV als het geëigende juridisch instrument. Deze verordening bevat bepalingen die tot doel hebben het gedrag op straat aan regels te binden en biedt  handvatten om te kunnen optreden. Knelpunt is de bewijslast. Daarom willen B en W de bron van de overlast aan te pakken: de aanwezigheid van de groep mensen.

Daartoe zal het samenscholingsverbod in de APV (artikel 2.1.1.1) als worden: “Het is verboden op of aan de weg of in een voor het publiek toegankelijk gebouw of vaartuig deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen, door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot wanordelijkheden of in groepsverband dan wel afzonderlijk anderen lastig te vallen, te vechten of op andere wijze de openbare orde te verstoren.”
Daaronder wordt verstaan: “het zich in groepsverband zonder redelijk doel op of aan de weg op te houden of te bewegen van 22.00 tot 06.00 uur”. Voor de beoordeling zijn criteria opgesteld, waarbij meldingen vanuit de omgeving, geluidhinder’ langdurigheid en herhaling een rol spelen.

Parkeergarages
In aansluiting op de nieuwe aanpak van straatoverlast zijn bij de entrees van de parkeergarages ’t Jeudje en het Park borden aangebracht om hangjongeren buiten de deur te houden. De tekst op deze borden is gebaseerd op artikel 2.4.10 van de APV (hinderlijk gedrag in voor publiek toegankelijke ruimten): “Het is verboden zich zonder redelijk doel op een voor anderen hinderlijke wijze op te houden in of op een voor het publiek toegankelijk portaal, telefooncel, wachtlokaal voor een openbaar vervoermiddel, parkeergarage, rijwielstalling of een andere soortgelijke, voor het publiek toegankelijke ruimte dan wel deze te verontreinigen of te bezigen voor een ander doel dan waarvoor de desbetreffende ruimte is bestemd.”
 
 
 

Reacties
Reactie: (thiemo)
25-7-2006, 20:59
haha als ze ons gaan verbieden, om ’s avonds na 22.00 de straat op te gaan , gaan jongeren het juist doen, voor de kick, en dan gewoon langs het politieburo lopen enzo... maarja, ze moeten zelf weten, die regel gaat heus wel weer een keer weg, wanneer gaat die eigenlijk in ? mail het me ff :P

laterzs...

Reactie: (tralala)
25-2-2006, 10:30
een avondklok ??????????????????
Ze zijn ook in Hoorn compleet gek geworden, stem lekker op de VVD/CDA en D66 als je dit soort praktijken wil in deze stad, in bagdad hebben ze een avondklok tegen aanslagen en hier tegen straatschoffies, en wie gaat de normen bepalen van deze vage jurische omschrijving ? zeker onze incompetente regenten. Geachte bedenkers van dit plan : Jullie zijn knettergek en mensonwaardig !!!!!!

Reactie: (Farid)
24-2-2006, 15:50
Als het niet legaal kan doen we het toch illegaal:P
Je moet ook je lichten aandoen s’ochtends maar als ik de fietsenstalling op school binnenkom zie ik maar 10 van de 200 mensen die ook echt hun lichten aandoen NIEMAND DIE HET CONTROLEERT!
ik weet zeker dat we na 3 á 4 jaar zeggen dat het eigenlijk wel een nutteloze regel is.

En daarnaast staat lang niet iedereen om 22.00 uur op straat om een ramen in te gooien.
In de zomer zie ik rond 23.00 nog steeds kinderen op straat verstoppertje spelen omdat het in het donker leuker is,wouden ze een kindje van 8 of 9 jaar ook oppakken??

IK VIND DIT DUS ECHT EEN KL*TE REGEL!!

Reactie: (Heimo Heringa)
24-2-2006, 10:05
Wollige taal!

Alle binnenstadsbewoners zullen het toejuichen dat de gemeente paal & perk wil stellen aan de overlast en de vernielingen die ’s nachts in hun woonomgeving worden aangericht, vooral in de weekends. Dat daarvoor veranderingen in, of aanvullingen op, de APV nodig zijn is mogelijk.

De gemeente moet dan wel zorgen dat de nieuwe APV bepalingen zijn toegespitst op het gedrag dat bestreden moet worden. Al te "wijde", en vooral onduidelijke verbodsbepalingen zijn kontra-produktief: rechters zullen weigeren om mensen op grond van zulke vaagheden te veroordelen.

De voorgestelde bepalingen, zoals hierboven vermeld, zijn in hoge mate onduidelijk, en veel te "wijd" in hun mogelijke toepassing.

"Het is verboden ... deel te nemen aan een samenscholing...". Kom nou, gemeentejuristen!
Een samenscholing is, in gewoon Nederlands, een groep(je) mensen die bij elkaar in de buurt staan. Is het in het vervolg verboden om, bijvoorbeeld, in de rij te staan voor de oliebollentent op het Kerkplein?
Is het verboden om zich "in de buurt van anderen op te houden" om naar het vuurwerk aan het eind van de kermis te kijken?
Volgens de letter van de voorgestelde wet (APV) blijkbaar wel!

Wat is opdringen? Wie maakt uit of dat nodig of onnodig is?

Is het NIET verboden om aanleiding te geven tot wanordelijkheden, of anderen lastig te vallen, als dat maar op een andere manier gebeurt dan door uitdagend gedrag?

En wat te denken van de toelichting: "Daaronder wordt verstaan: het zich in groepsverband zonder redelijk doel ..."
Onder wat wordt dat verstaan? Samenscholen?
Onnodig opdringen? Uitdagend gedrag? Aanleiding geven tot wanordelijkheden? Anderen lastig vallen? Vechten? De openbare orde verstoren? Of dit allemaal tegelijk?

Als het de bedoeling is om mensen te verbieden
tussen 22.00 en 06.00 uur "zonder redelijk doel" op straat te zijn, waar is dan die voorafgaande stortvloed van ambtelijke taal voor nodig? Zeg dat dan gewoon!

Het veroorzaken van "nachtelijk rumoer" en b.v. het verstoren van de openbare orde is in de meeste APV’s toch al verboden, waarschijnlijk ook in die van Hoorn.

Dat er nieuwe bepalingen in de APV worden opgenomen die dat nog eens verbieden zal voor weinig lastpakken een reden zijn om zich van nu af netjes te gaan gedragen.

Nieuwe verbodsbepalingen zijn niet wat er nodig is om de binnenstad weer "leefbaarder" te maken (en zeker niet van die onduidelijke zoals hier voorgesteld), maar een effektiever toezicht en corrigerend optreden van onze overheden.





Reactie: (tralalala)
24-2-2006, 09:59
Wat een belachelijk idee, terug naar de middeleeuwen met dit soort plannen, de jongeren hebben gewoon een plek nodig om te vertoeven, geen zeecontainer of ander aftands hokje maar gewoon zoals vroeger een jongerencentrum in elke wijk ! nee de heren en dames van de gemeente souperen het geld liever op aan torenhoge salarissen, of stoppen 10 miljoen in een potje voor falende wethouders of voor hen die gewoon op kosten van de gemeenschap wachtgeld ontvangen zonder sollicitatieplicht ! gatverdammme wat een kutland wonen we tegenwoordig in ! In ieder geval wel handig om te weten vlak voor de verkiezingen wat voor politiestadje ze er van willen maken, maar je kan toch alleen maar kiezen tussen kak en pis. En wie gaat dat controleren deze tweede wereldoorlogregel ? de politie ? hahaha die zijn in geen velden of wegen te bekennen die hebben het te druk met hard werkende mensen lastig vallen of ze de verkeersregels werl goed toepassen, worden de jongeren die opgepakt worden gelijk afgevoerd naar de kampementen van de geus ? wat voor mensen verzinnen dit soort belachelijke dingen?

Reactie: (pingu)
24-2-2006, 09:22
Dat is handig, een avondklok zo rond carnaval ...heh trouwens, ik wist niet dat ik in zo een gevaarlijke stad woonde. Samenscholende mensen vindt ik toch minder bedreigend dan alleen gaande individuen in de nacht, dus waarom juist groepen?