Plan Scholtens renovatie stadhuis blijkt geen plan

Ontwikkelaar ziet wel mogelijkheden in transformatie tot appartementen

HOORNGIDS | Fractie Tonnaer bracht enkele weken geleden een werkbezoek aan Scholtens Bouw Wognum. Tijdens het bezoek werd het gezelschap verrast door het plan voor de renovatie van het stadhuis aan de Nieuwe Steen. Het renovatievoorstel van Scholtens Bouw Wognum omvat globaal: 
- deel A en B van het stadhuis wordt gerenoveerd en verduurzaamd;
- deel C van het stadhuis wordt als tegenprestatie beschikbaar gesteld aan het renoverende bouwbedrijf dat daarin goedkope appartementen realiseert. De bestaande bouwhoogte van deel C van het stadhuis verandert niet en de buitenkant blijft vrijwel ongewijzigd;
- de brug over het water tussen de twee delen van het stadhuis wordt verwijderd;
- de kosten van renovatie en verduurzaming, inclusief het beschikbaar stellen van gebouw C, zijn lager dan het gecalculeerde bedrag (24-30 miljoen euro) voor de beide door het college aan de raad gepresenteerde scenario’s. Verder is gebleken dat de bouwvoorstellen voor de renovatie-appartementen ruim een jaar bekend zijn in het stadhuis, terwijl de begeleidingsgroep en de gemeenteraad direct noch indirect op de hoogte zijn gebracht van de Scholtens-plannen tot renovatie deel A-B en bouw van appartementen in deel C.
De fracties Tonnaer, CDA, PvdA, DRP, Koekkoek, Danny Verdonk vroegen in een brief aan het college hoe het mogelijk is dat de gemeenteraad en stadhuis begeleidingsgroep daarover niet zijn geinformeerd en dit verzuim te herstellen.
De beantwoording door het collge van B&W en de bijbehorende vragen zijn hier te lezen:

Beste heren Tonnaer, Bennis, Wegner, Jas, Verdonk en mevrouw Koekkoek
U heeft op 20 december 2019 vragen gesteld over de modernisering van het stadhuis. In deze brief leest u de antwoorden op uw vragen.
1. Waarom heeft het college B&W de begeleidingsgroep en de gemeenteraad niet direct of indirect geïnformeerd over de renovatieplannen en appartementenbouw van Scholtens Bouw, terwijl deze plannen al een jaar in het stadhuis bekend zijn? Wilt u alsnog dit verzuim herstellen en hoe denkt u dit te doen?
Zoals wij de raad eerder hebben laten weten, hebben wij een ontwikkelaar benaderd. De vraag was niet een renovatieplan te presenteren, maar om vrijblijvend een beeld te geven welke mogelijkheden van herbestemming van het huidige stadhuis er zijn bij het verlaten van (een gedeelte van) dit gebouw. Dit om te voorkomen dat er een onrealistisch of onhaalbaar scenario aan de raad zou worden voorgelegd. In het raadsvoorstel ’Keuze scenario stadhuis’ d.d. 28 mei 2019 (zaaknummer 1607537) is zodoende hierover op pagina 3 onder punt 5 Argumenten, onderdeel Visies het volgende opgenomen:
”Binnen het scenario nieuwbouw kan het huidige stadhuis worden herontwikkeld. Een ontwikkelaar ziet in dit vroege stadium mogelijkheden in de transformatie tot appartementen, ook bij een monumentale status van het gebouw. Dit sluit aan bij de huidige verandering van dit deel van de Nieuwe Steen van kantoor- naar woongebied.”
In antwoord op onze vraag heeft Scholtens een snelle en korte verkenning gedaan en op 4 februari 2019 een memo aan ons verstrekt. Zoals u ziet, bevat dit geen volledig of concreet renovatieplan, maar schetst in grove lijnen een aantal opties. De verkenning gaat niet uit van alle wensen en eisen vanuit de gemeente, zoals deze wel zijn meegenomen in het raadsvoorstel (optie 2 is bv. 500 m2 minder dan de benodigde 8.500 m2). De reactie van Scholtens geeft ons het beeld dat in de huidige markt (geheel of gedeeltelijke) herbestemming kansrijk is, maar geeft geen inzicht van de werkelijke renovatiekosten.
 
2. Kunt u alsnog de renovatievoorstellen en appartementenbouw van Scholtens Bouw betrekken bij het raadsvoorstel ’keuze scenario stadhuis’ (zaaknummer 1607537, 9 Juli 2019) en het geamendeerde raadsbesluit (9 juli 2019) om de scenario’s voor renovatie en nieuwbouw van het stadhuis uit te werken?
Bij aanbestedingen is het essentieel om de integriteit te waarborgen, door voldoende scheiding van belangen. Ontoelaatbare belangenverstrengeling door voorkennis ten opzichte van de concurrentie beperkt de betrokkenheid van marktpartijen bij de voorbereiding. Wanneer we een ontwikkelaar of bouwbedrijf op dit moment in het proces betrekken dan zou deze hierdoor kunnen worden uitgesloten voor de uitvoering van de opdracht. Om op dit moment (een plan van) één ontwikkelaar of bouwbedrijf te betrekken bij de uitwerking van een programma van eisen voor het scenario renovatie is dan ook in strijd met ons aanbestedingsbeleid. De juiste volgorde is om nu volgens opdracht van de gemeenteraad, vanuit onze ambities een programma van eisen op te stellen. Dat geeft een concreter beeld van de te verwachten kosten. Daar zijn wij mee bezig, zodat de gemeenteraad rond de zomer een keuze kan maken tussen de scenario’s renovatie of nieuwbouw. Na de scenariokeuze volgt de vraag hoe we de verdere realisatie gaan oppakken. Daarbij nemen we ook de verschillende opties van koop/huur/lease mee en de vorm van aanbesteden. Daarna kunnen partijen worden benaderd voor de realisatie.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoor
n

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn