Interactieve oversteekplaats verbetert veiligheid

Verhoging verkeersveiligheid bij gevaarlijke zebrapaden en fietsoversteekplaatsen  

HOORNGIDS | Voetgangers en fietsers voelen zich steeds vaker onveilig bij het oversteken van een zebrapad of oversteekplaats. Automobilisten zien ze vaak te laat en de voetganger of fietser zelf is zich veelal niet bewust van zijn of haar eigen kwetsbaarheid. Een interactieve oversteekplaats maakt oversteken veiliger. Dit concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van klachten van verontruste voetgangers en fietsers. 
Onderzoeken tonen aan dat de alertheid van de weggebruikers op een innovatieve manier verbeterd kan worden. Het interactief maken van de oversteekplaats zorgt ervoor dat de automobilisten vooraf worden gewaarschuwd als er een voetganger of een fietser aankomt die wil oversteken.
De VVD Hoorn heeft onlangs vragen gesteld aan het college van B&W om te komen tot veilige oversteekplaatsen. Zie hieronder de gestelde vragen aan het college.

Geacht College,
Lopen is de meest basale vorm van verplaatsen. Iedereen, van jong tot oud, moet veilig lopend over straat kunnen. Goede en veilige voetgangersvoorzieningen zijn daarom essentieel. Voetgangers en fietsers voelen zich echter steeds vaker onveilig bij het oversteken van een zebrapad of oversteekplaats. Dit concludeert Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van klachten van verontrustende voetgangers en fietsers. Verschillende studies tonen aan dat de alertheid van de weggebruikers op een innovatieve manier verbeterd kan worden, onder andere door het interactief maken van fiets- en voetgangers oversteekplaatsen.
De VVD vindt het van groot belang dat in Hoorn deze innovatieve verkeerstechniek op een aantal plekken wordt toegepast. Wij zien namelijk dat het percentage verkeersdeelnemers boven de 65 jaar blijft stijgen. Veel senioren gaan of blijven fietsen. Hun zintuiglijke vermogens en reactiesnelheid zijn over het algemeen minder goed dan die van jongere mensen. Interactieve oversteekplaatsen dragen bij de veiligheid voor jonge en oudere verkeersdeelnemers.
De oplossing van het interactief maken van de oversteekplaats zorgt ervoor dat de automobilisten vooraf worden gewaarschuwd als er een voetganger of een fietser aankomt die wil oversteken.
De voetganger of fietser die de oversteekplaats nadert, wordt namelijk door een camera gesignaleerd. Vanaf dat moment gaan de lichtelementen (grondspots) op het zebrapad en de LED-verlichting op de oversteekborden knipperen. De verlichting blijft knipperen zolang voetgangers of fietsers op een gevaarlijke overgang willen oversteken. Zodra deze persoon de oversteekplaats heeft verlaten worden de lichten automatisch uitgeschakeld. Deze dynamische verlichting verhoogt de verkeersveiligheid bij gevaarlijke zebrapaden en fietsoversteekplaatsen. De VVD zou snel een dergelijk systeem gerealiseerd zien bij de oversteek bij station Kersenboogerd, (Rijnweg) aangezien hier jaarlijks veel ongevallen plaatsvinden.

Wij hebben dan ook de volgende vragen:
1. Ziet het college het toepassen van interactieve oversteekplaatsen als een stap om de verkeersveiligheid van fietsers, voetgangers en automobilisten te verbeteren?
2. Kunt u een overzicht geven van verkeersongevallen van de jaren 2018, 2019 bij verkeersoversteekplaatsen waar voetgangers/fietsers betrokken bij zijn geweest?
3. Is het college bereid om een dergelijk systeem te realiseren bij de oversteek (Rijnweg) richting het station Kersenboogerd.
Chris de Meij, Raadslid VVD

Interactieve oversteekplaats Interactieve oversteekplaats