Poëzie ontketend: een eigenzinnige muzikale reis

Vrijdag 14 februari in Theater Het Pakhuis

HOORNGIDS | Vrijdag 14 februari, Valentijnsdag. Niets romantischer dan het citeren van een schitterend gedicht bij een flakkerend kaarslicht. Of toch niet? Het Poëtisch Liedgenootschap, bestaande uit muzikaal bloemlezer en bandonionspeler Anton Greefkes en zijn zoon, muzikant en tekstschrijver Luciën, heeft speciaal voor deze romantische avond een muzikale theatervoorstelling samengesteld. 
Tijdens de voorstelling willen ze de poëzie bevrijden uit het Candlelightkorset. En tegelijkertijd het papieren woord laten weerklinken in de muziek. Het duo bespeelt gedurende de avond op piano, harp, bandonion en percussie nieuwe arrangementen van de nummers waarmee troubadour Anton Greefkes al jaren de straten en podia onveilig maakt. Ditmaal staan ze in Theater Het Pakhuis aan Onder de Boompjes 21 te Hoorn en steken van wal rond half negen. 

Wonderlijke poëtische werelden 
In de muzikale luister-, lees- en meezingvoorstelling voert het Poëtisch Liedgenootschap u mee door de wonderlijke poëtische werelden van dichters als Hendrik Marsman, Willem van Iependaal, Mies Bouhuys, Leo Vroman en Martinus Nijhoff. Een muzikale kennismaking met de gedichten en tevens met enkele van de grootste dichters die de Lage Landen hebben gekend. Een ontdekkingsreis voor wie het werk nog niet kent en een hernieuwde kennismaking voor de liefhebbers. Speciaal voor de voorstelling hebben Luciën en Anton samengewerkt aan nieuwe, theatrale arrangementen van Antons composities.

Nadere kennismaking met het Liedgenootschap
Anton Greefkes (Ede, 1947) heeft al jaren een passie voor taal en poëzie in het bijzonder. Een gedicht lezen is voor hem ‘een gedicht luisteren’: de melodie stijgt als het ware op van het papier. Geïnspireerd door de muziek van Schubert en de volkswijsjes die altijd al in het ouderlijk huis weerklonken gaat hij in de jaren ‘90 aan het schrijven. Inmiddels zijn er zo’n 275 composities van zijn hand verschenen, die ook door andere muziekgroepen en koren zijn ontdekt. In dat oeuvre ook een aantal gedichten van eigen hand. Een aantal van deze composities zijn nu opnieuw gearrangeerd en gezet in samenwerking met zijn zoon Luciën.
Luciën Greefkes (Hoorn, 1983) is muzikant en theatermaker. Ook hij is verzot op schrijven en muziek. In zijn dagelijks leven maakt hij vooral theater op basis van improvisatie. Als muzikant begeleidt en traint hij talloze Nederlandse theatergroepen in het theater en daarbuiten. Als muzikant, zanger en acteur schreef en speelde hij enkele kleinkunstvoorstellingen, waaronder recentelijk ‘De Guerrillatroubadour duikt weer op!’ 

Kaarten voor dit optreden in Het Pakhuis te Hoorn zijn á €12,50 verkrijgbaar via www.pakhuishoorn.nl (http://www.pakhuishoorn.nl) en aan de kassa, voorafgaand aan de voorstelling. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar.

Lucien en Anton Greefkes - poezie ontketend Lucien en Anton Greefkes - poezie ontketend