Plan renovatie stadhuis moet uit duistere bureaula

Raadsfracties willen plan Scholtens betrekken bij scenario-onderzoek nieuwbouw of renovatie

HOORNGIDS | Het werkbezoek van enige tijd geleden van de Fractie Tonnaer aan Scholtens Bouw Wognum bracht een tot dan onbekend plan tot renovatie van het Hoornse stadhuis aan het licht. Het vormde de aanleiding tot een serie vragen aan het college van B&W, waarbij de beantwoording erop neerkwam dat het plan geen plan was maar een indicatieve bierviltjesbegroting.

Volgens de fracties van Fractie Tonnaer, PvdA, DRP, Koekkoek en Danny Verdonk betreft het echter een volwaardige renovatiestudie en zij blijven dan ook van mening  dat, zonder het stellen van vragen over de plannen van Scholtens Bouw over de renovatie van het stadhuis, deze zouden zijn verdwenen. Het college heeft in de ogen van deze partijen verzuimd de begeleidingsgroep en de gemeenteraad over de plannen en ideeën van Scholtens Bouw te informeren. Dat is opmerkelijk omdat de gemeente Hoorn specifiek aan Scholtens Bouw dit studieverzoek heeft gedaan. De fracties vertrouwen erop dat alsnog de studie of verkenning van Scholtens Bouw wordt betrokken bij het lopende scenario-onderzoek voor nieuwbouw of renovatie van het stadhuis.
Hierbij de nieuwe vragen. 

Geacht College,
Wij hebben met belangstelling uw antwoorden gelezen van 29 januari 2020 op onze artikel 36 vragen over de renovatieplannen van Scholtens Bouw. Onze fracties zijn ervan overtuigd dat, zonder het stellen van vragen over de plannen van Scholtens Bouw voor de renovatie van het stadhuis, deze in een duistere bureaula zouden zijn verdwenen.  De plannen en ideeën van Scholtens Bouw zijn voor de gemeenteraad van belang om een goede afweging te kunnen maken tussen renovatie of nieuwbouw van het stadhuis. Dat de plannen en ideeën voor renovatie door Scholtens Bouw zijn geleverd, komt omdat u specifiek aan Scholtens dit studieverzoek heeft gedaan.  
Vervolgens heeft u verzuimd de begeleidingsgroep en de gemeenteraad over de plannen en ideeën te informeren. Dankzij de beantwoording  en het bijvoegen van de opgestelde studie/verkenning van Scholtens Bouw beschikken wij nu pas over alle relevante informatie. Het was beter geweest wanneer u de studie en verkenning van Scholtens Bouw tijdig aan de begeleidingsgroep had verstrekt zodat vragen daarover overbodig waren geweest. 
Wij vinden het niet terecht dat u probeert de betekenis van de studie/verkenning van Scholtens Bouw te versimpelen tot een argeloos idee. Door Scholtens is een degelijke verkenning met vier opties geleverd. 
De beantwoording van vraag 2 met wijsheden over aanbesteding en het waarborgen van de integriteit verbaast ons. In onze brief hebben wij de aanbesteding van de renovatie of nieuwbouw van het stadhuis niet genoemd noch een bedrijf voorrang willen geven. Het fascineert ons wel waarom u alleen Scholtens Bouw gevraagd heeft om een studie/verkenning uit te voeren. 
De plannen, ideeën, studie of verkenning door Scholtens Bouw voor de renovatie van het stadhuis vinden wij belangrijk om te betrekken bij de scenariokeuze over nieuwbouw of renovatie die de gemeenteraad over enige tijd zal maken. Door welk bedrijf de renovatie of nieuwbouw wordt uitgevoerd komt pas later aan de orde. 
Daarom vragen wij u volgens art. 36 van het Reglement van Orde nogmaals om de plannen, ideeën, studie of verkenning van Scholtens Bouw voor de renovatie van het stadhuis te betrekken bij het lopende scenario-onderzoek, zodat de gemeenteraad met alle relevante informatie over enkele maanden een goede keuze maakt. 
Vriendelijke groet, 
Roger Tonnaer (namens Fractie Tonnaer), Arnold Wegner (namens fractie PvdA), Menno Jas (namens fractie DRP), Linda Koekkoek (namens fractie Koekkoek) en Danny Verdonk (namens fractie Danny Verdonk)

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn