Subsidie voor Clean 2a: Fractie Danny Verdonk en DRP hebben twijfels

Raadsvergadering 4 februari 2020

HOORNGIDS redactie politiek | De initiatiefnemers van het project om van afvalplastic iets nieuws te maken, Clean 2a, heeft in Hoorn subsidie gekregen. Fractie Danny Verdonk en DRP stellen daar in de raad vragen over. Zij twijfelen of de subsidie verstrekt is op de juiste gronden. In zeven vragen komen die twijfels naar voren. Een van de vragen betreffen de prestatieafspraken.

In de beantwoording vertelde wethouder Kholoud Al Mobayed dat ze zeer geraakt was door het initiatief van de scholieren. Ze kan zich daar volledig achter scharen en vindt dus dat dit initiatief subsidiëring waard is.

Danny Verdonk merkte op dat in het betoog van de wethouder geen enkele vraag beantwoord is. Ook DRP toonde zich daar teleurgesteld over. Enkele andere fracties meenden dat beantwoording toch wel nodig is. Na een korte schorsing ging de discussie verder. De wethouder meende dat beantwoording een herhaling betekent van het antwoord dat in december al hierover gegeven is.

Besloten wordt om de beantwoording schriftelijk te laten gebeuren. Wel wordt breed gevoeld dat wanneer een interpellatiedebat is toegestaan dit ook daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Fractie Danny Verdonk liet weten dat hij niet tevreden is met deze manier van behandeling van de vragen en dat hij wordt neergezet als iemand die op zoek is naar een vervelende confrontatie.

Na enige heen-en-weer discussie ging de wethouder alsnog over tot het beantwoorden van de vragen. Verdonk stelt nogmaals dat zijn vragen niet beantwoord zijn en ziet dit als het negeren van de raad. Hij vraagt een tweede schorsing aan. Daarna gaat hij akkoord met schriftelijke beantwoording van zijn vragen.

Toch kwamen er nog verdere opmerkingen van fracties onderling over de manier waarop de discussie verliep en de emotionele reacties vanuit diverse hoeken.

Wethouder Kholoud al Mobayed beantwoord vragen Wethouder Kholoud al Mobayed beantwoord vragen