Een vroege lente

Column van Stuurman aan wal

Het is even geleden. Mijn winterslaap heeft lang geduurd. Maar ik ben er weer even. Zondagmiddag werd ik wakker. En niet zonder reden. Ik kreeg een berichtje van mijn vriend Phil. Wie is Phil vraag jij je af. Alsof jou dat iets kan schelen. Maar ik ga het toch maar even zeggen. Phil is een bosmarmot uit het plaatsje Punxsutawney in de Amerikaanse staat Pennsylvania. Die voorspelt ieder jaar nadat hij ’s ochtends vroeg uit zijn hol is gekropen, of de lente er aan zit te komen. Is het bewolkt en werpt hij geen schaduw, dan hangt er lente in de lucht. Ziet Phil zijn eigen schaduw omdat de zon schijnt, dan wintert het nog zes weken stevig voort. Phil wierp geen schaduw. Dus komt de lente vroeg. Maar dat voorspelt Phil al zes jaar achter elkaar. Al zes jaar eindigt mijn winterslaap dus ook op 2 februari. Rot marmot.

Een ding is zeker. Een Arabische lente gaat het niet worden. En in Amerika kunnen ze een democratische lente ook wel vergeten. Na zoveel gepruts tijdens de democratische voorverkiezingen in Iowa kunnen ze de verkiezingen wel vergeten. Een speciaal gemaakte App had op maandagochtend voor de uitslag moeten zorgen. Helaas bleek die App een virus te bevatten waardoor mogelijk nu uiteindelijk pas de uitslagen binnen zullen zijn. In dit geval  kunnen de Amerikanen niet weer de Chinezen de schuld geven. Die hebben het te druk met een ander virus. Het hype virus. De Spaanse griep heeft dit jaar inmiddels al heel wat meer slachtoffers op zijn geweten, maar we moeten ons ergens druk om maken. Dus beheerst Corona de media. En China. O ja, wij zijn er ook best druk mee.

Toen ik mijn bed uitkwam was ik net op tijd om op de televisie een aantal fietsers in het Zwitserse Dübendorf door de modder te zien ploeteren. WK veldrijden of zoiets. Het slaat nergens op. Een uur met een wielrenfiets op je rug door de modder rennen. Dat heeft niets met fietsen te maken. Eén Nederlander, Mathieu van der Poel, reed meteen bij vijf Belgen weg. Na een ronde lag hij al bijna een ronde voor. Mathieu zijn lente is ook vroeg begonnen. En dat is in sport geen goed teken. Iets met te vroeg pieken of zo. Mathieu wil in augustus in Tokio olympisch kampioen bij het mountainbiken worden.  Met dit tempo is Mathieu in mei al opgebrand. Je mag mij er in augustus nog eens aan herinneren.

Nou de kranten van afgelopen weken maar eens bijlezen. Afgelopen vrijdag heeft het Verenigd Koninkrijk als eerste lidstaat ooit, de Europese Unie verlaten. Dat werd tijd. Drieënhalf jaar heeft die Monty Python sketch geduurd. Maar het was leuke TV en dat mag wat kosten. Het is gemeenschapsgeld en daar betalen we tenslotte ook Jeroen Pauw en Matthijs van Nieuwkerk van. Humor is onbetaalbaar. Over Jeroen Pauw gesproken. Die schijnt gestopt te zijn met zijn programma, maar hij krijgt nog steeds hetzelfde geld. Zijn bedrijfje produceert die nieuwe talkshow. Er schijnen vijf verschillende duo’s te zijn. Van slecht tot heel slecht. Maar de kijkcijfers zijn gelijk gebleven. Kan iemand mij uitleggen waarom die Pauw en van Nieuwkerk zoveel moeten krijgen als het toch niets uitmaakt wie er voor de camera gasten in de reden valt? Gelukkig zegt Eva dat ze het naar haar zin heeft.

Gisterenmiddag opende het NPO 1 radiojournaal met het bericht dat Marco en Leonie uit elkaar zijn. Ik kon het nauwelijks geloven. Het is zo’n bericht waarvan je over twintig jaar nog precies weet waar je was toen je het hoorde. Ja die publieken doen goed journalistiek werk. En Dreetje schijnt ook gescheiden te zijn. Heeft iets met een oude vrouw. Bridget Maasland of zo.

Mocht er een minuutje overblijven, misschien dat ze nog even aandacht kunnen schenken aan de mensonterende taferelen in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, de burgeroorlog in Jemen, de ellende in Syrië of de hongersnood in Somalië.

Wat zeg je nu ? De Meilandjes keren terug  naar Nederland van hun Chateau Marilleaux in Frankrijk? Nee natuurlijk gaat dat voor. Alle begrip. Eén klein vraagje. Wie zijn in vredesnaam de Meilandjes?

Phil kan de kl..e krijgen. Heeft het dit jaar weer mis. Ik ga mijn bed weer in. De winter duurt nog minstens zes weken. Misschien wel de rest van het jaar. Tot de volgende keer. Als het echt lente is.

Stuurman aan wal

De inhoud van de column is uitsluitend voor rekening van de auteur. HoornRadio/HoornGids is niet ge- of verbonden aan een politieke partij of welke politieke richting dan ook, maar geheel autonoom, onafhankelijk en ongebonden.

Lente - Foto Peter van der Sluijs Lente - Foto Peter van der Sluijs