Transformatie bedrijventerrein Gildenweg in impasse

05-02-2020

HOORNGIDS | De in aanvraag zijnde uitbreiding van activiteiten op het bedrijventerrein Gildenweg in Blokker in relatie tot de wens van de gemeente Hoorn om het bedrijventerrein te transformeren tot woonwijk staan haaks op elkaar. Daarnaast vergroot de bedrijvigheid de verkeers- en geluidsoverlast voor de bewoners van Zuiderdracht, Noorderdracht, Oosterblokker en Boekert. Om die reden willen drie gemeenteraadsfracties (FT, VVD en SoHo) van het college van B&W weten welke stappen ze heeft gezet of gaat zetten om de verkeers- en geluidsoverlast voor de bewoners te verminderen. Hieronder de gestelde vragen.

Geacht College,
Op 9 januari 2019 zijn door Fractie Tonnaer vijf vragen gesteld over de verkeersoverlast in Oosterblokker-Gildenweg. Bij brief van 8 februari 2019 heeft u de vragen beantwoord. Uit de beantwoording van vraag 4 blijkt dat het college met ons van mening is dat het bedrijventerrein Gildenweg niet is gelegen op de meest gunstige locatie en dat het bedrijventerrein potentie heeft om te transformeren tot woonwijk. 
In het gemeenteblad nr. 25379, 30 januari 2020, staat dat de gemeente Hoorn een aanvraag heeft ontvangen voor een omgevingsvergunning om naast Gildenweg 5 een bedrijfsverzamelgebouw bestaande uit negen units te bouwen.  Opvallend daarbij dat de aanvraag niet ter inzage ligt. 
De aanvraag voor een omgevingsvergunning vergroot de bedrijvigheid en lijkt in strijd te zijn met de wens van de gemeente om op termijn het bedrijventerrein te transformeren tot woonwijk met ongeveer 2500 woningen. 
Daarom stellen wij u overeenkomstig art. 36 van het RvO de volgende vragen:
1. Hoe verhoudt zich de aanvraag voor de bouw van negen bedrijfsunits tot het verouderde bestemmingsplan en de wens om het bedrijventerrein te transformeren tot woonwijk ?
2. Vindt u het nog steeds wenselijk om bedrijventerrein Gildenweg op termijn te transformeren tot woonwijk en waaruit blijkt dit ?
3. Bent u het met ons eens dat meer bedrijvigheid op de Gildenweg de kans op transformatie verkleint en de verkeersoverlast vergroot voor de bewoners van Zuiderdracht, Noorderdracht , Oosterblokker en Boekert ? 
4. Wilt u de gemeenteraad voorstellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor het gebied Gildenweg e.o. zodat ongewenste ontwikkelingen op het bedrijventerrein voorkomen worden ?
5. Welke stappen heeft u gezet of gaat u nog zetten om de verkeers- en geluidsoverlast voor bewoners te verminderen ?

Vriendelijke groet, 
Roger Tonnaer,  namens Fractie Tonnaer
Chris de Meij, namens VVD
Jeroen van der Veer, namens Sociaal Hoorn

Gildenweg 5 in Blokker Gildenweg 5 in Blokker
Gildenweg Blokker Gildenweg Blokker