Tentoonstelling in De Boterhal: Morfogenese

Opening zondag 23 februari door beeldend kunstenaar Gerda Schimmel

HOORNGIDS | Onder de titel Morfogenese exposeren Vicky Schot en Bert Poot, leden van Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken, hun werk van 22 februari t/m 29 maart in De Boterhal te Hoorn. 
Vicky Schot (1955) literatuursocioloog en filosoof, zegde in 2018 haar baan als docent filosofie en Nederlands op om zich nog intensiever met haar intrigerende schilderkunst bezig te kunnen houden. Sinds 1992 leeft en werkt zij samen met Bert Poot (1957). Bert  studeerde schilderkunst en monumentale vormgeving aan de AKI. Eerder rondde hij de opleidingen goudsmeden en zilversmeden af aan de Vakschool Schoonhoven. Inmiddels ligt het accent van zijn werk op autonome beeldende kunst.

Het ontstaan van vorm 
Morfogenese is een term die gebruikt wordt in de biologie, in het bijzonder de embryologie. Vicky Schot en Bert Poot gebruiken de term voor hun werk in de meest letterlijke zin: ‘Het ontstaan van vorm’. Het proces dat aan het eindproduct vooraf gaat is voor hen onderling sterk verschillend. Voor Bert geldt dat de vorm vooraf ontstaat in een ongrijpbaar intellectueel proces en dat de uitwerking  een gerichte, ambachtelijke activiteit is. Voor Vicky ontstaat de vorm tijdens de fysieke activiteit. Het ‘gesprek’ met de materie is een voortdurende inspiratie­bron bij het schilderen. Dit kan betekenen dat tijdens het schilderproces het doek in wording meerdere malen verandert.

Autonoom beeld
Ondanks dit verschil in aanpak zijn beide kunstenaars zich ervan bewust dat hun werk als een geheel van patronen ontstaat door de integratie van verschillende componenten met als resultaat autonoom beeld. Naast het zoeken naar de abstractie in de schilderkunst betekent dit voor het driedimensionale werk ook een interpretatie van een werkelijkheidsbeleving.
Wat echter ook het proces is naar het kunstwerk en wat ook gedacht mag worden door hen als kunstenaars, het is aan de beschouwer om een interpretatie te geven van het werk dat hen bevraagt.
De kunstwerken zijn van 22 februari t/m 29 maart te zien in De Boterhal te Hoorn. De officiële opening zal worden verricht door Gerda Schimmel, beeldend kunstenaar, op zondag 23 februari om 16.00 uur.

Foto: Bert Poot, ‘DNA 2.0 of imago van God’ - 2019, eikenhout en beton

Bert Poot DNA 2.0 of imago van God, 2019 Bert Poot DNA 2.0 of imago van God, 2019