Storm Ciara geeft visitekaartje af

Vanaf zondagmiddag bij ons zeer zware windstoten van 100-120 km per uur

HOORNGIDS | Tot nu toe mochten stormen in onze contreien geen naam hebben. Een storm met een naam lijkt veel serieuzer dan al zijn/haar voorgangers. Deze storm met de welluidende internationale naam Ciara (spreek uit Kiàra) geeft het KNMI dan ook aanleiding om voor het hele land weeralarm code oranje af te geven. 

Code oranje betekent grote kans op gevaarlijk weer. De zekerheid op extreem weer moet minstens 60 procent zijn. Gemiddeld komt dat in ons land zo’n tien keer per jaar voor. Voor de volgende weersfenomenen kan weercode oranje afgeroepen worden: regen, gladheid & sneeuw, onweersbuien, windstoten, temperatuur (hitte/koude), zicht, wind of waterhozen. Advies van het KNMI: ’Doe bij een code oranje in principe gewoon wat je altijd doet maar wees voorbereid dat je plannen moet wijzigingen omdat het weer of de gevolgen van het weer daar om vragen. Neem nooit onnodige risico’s ten tijde van het extreme weer’.

In het hele land zwelt in de loop van zondagochtend de wind aan tot storm. Vroeg in de middag kunnen al windstoten van 75 - 100 km per uur ontstaan. De storm verdiept zich daarna verder en kan vooral in ons gebied vanaf vanmiddag leiden tot zeer zware windstoten van 100 - 120 km per uur. Het zal even duren voor Ciara in kracht zal afnemen. De verwachting is dat het ook maandag nog flink zal waaien.

De KNVB heeft alle voetbalwedstrijden die vandaag op het programma stonden afgelast. Tal van sportactiviteiten en evenementen voor vandaag, zijn afgelast of aangepast. Vergewis u vooraf of dat ook geldt voor het (sport)evenement waar u vandaag van plan was naar toe te gaan. Grote kans dat het niet doorgaat.

Onze redactie houdt de vinger aan de pols en komt met weerupdates als daar aanleiding voor is.  

 

Extreem weer Extreem weer