Hollandia wil geplande vervanging kunstgrasveld

10-02-2020

HOORNGIDS | Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 4 februari kwam onder andere aan de orde de vervanging van het bijna tien jaar oude kunstgrasveld van voetbalvereniging Hollandia. Datgene wat er besproken werd heeft bij de voetbalvereniging het nodige kwaad bloed gezet. Hollandia voelt zich gemangeld en wil dat gemaakte afspraken over vervanging worden nagekomen. Hierbij de reactie van het het Hollandiabestuur. 

”Het bestuur van Hollandia heeft met verbazing geluisterd naar de raadsvergadering van afgelopen dinsdag 4 februari. Gedane toezeggingen over vervanging van 1 kunstgrasveld wordt aangegrepen om een club als Hollandia te dwingen te fuseren. De besluitvorming die er is binnen de gemeente wordt zo uit zijn verband gerukt en lijkt weinig betrouwbaar.
Hollandia heeft de afgelopen jaren weinig steun gehad vanuit de gemeente. Nog sterker, doordat Hollandia veel zelf doet zijn wij voor de gemeente de goedkoopste vereniging. De laatste 10 jaar zijn benodigde investeringen op eigen kracht samen met sponsoren gerealiseerd. Daarnaast is er gebouwd aan een gezonde vereniging met toekomst en dat lukt. Hollandia heeft een goed financieel beleid en een fantastische jeugdopleiding, waar omliggende clubs van profiteren. Een 1ste elftal waar menig Horinees naar komt kijken, omdat de meeste spelers bij Hollandia zelf zijn opgeleid.
Hollandia heeft 1 kunstgrasveld en 3 grasvelden. De belasting op het kunstgras is hoog, omdat de andere velden minder belast kunnen worden. Ook het hoofdveld is al jarenlang een zorg om dat goed te krijgen en te houden. Doordat Hollandia 3x per week traint hebben wij al enkele jaren te kort ruimte. 
Verenigingen waar geïnvesteerd is (soms 3 nieuwe velden in 1 seizoen) bieden Hollandia geen ruimte om te trainen, maar Zwaluwen heeft ons al die tijd geholpen. Het huidige kunstgras is voor het nieuwe seizoen afgekeurd door de KNVB zodat wij als club niet verder kunnen indien het kunstgrasveld niet vernieuwd wordt. Een club die al meer dan 100 jaar bestaat, jaar op jaar bij de beste 10 jeugdopleidingen amateurclubs behoort, vele jaren in onzekerheid heeft bestaan door de vele discussies over de locatie, maar waar wel van verwacht wordt dat we toekomstbestendig zijn, zonder dat de gemeente echt een belofte kan doen en nakomen raakt op deze wijze in een situatie wat niemand zou moeten willen. Nog sterker, het is beschamend dat dit gebeurt.
Als club hebben wij de laatste jaren met de gemeente opgetrokken, zijn er contacten, is de wethouder recent nog geweest, maar kan er geen concrete toezegging gedaan worden over enig besluit. Indien er besluiten zijn, zoals vervanging, schijnt dit toch weer uitgesteld te kunnen worden, waardoor je als Hollandia in het ongewisse blijft. Ook nu, kijkende naar de afgelopen dinsdag, is er een lange discussie in de raad terwijl er niet over de inhoud gesproken wordt.
Hollandia praat met de andere verenigingen, maar de keuzes van de gemeente hebben geleid tot twee kampen. Westfriezen, Blokkers en Always Forward die hun zaken met dank aan de gemeente voor elkaar hebben en vinden dat het zo goed gaat en Zwaluwen’30, HSV Sport en Hollandia die gedwongen worden op allerlei manieren om samen te werken.
We begrijpen wat de gemeente wil en adviezen worden ter harte genomen, maar de besluitvaardigheid van de gemeente laat te wensen over. Als club weet je niet waar je aan toe bent. Wij gaan ervan uit dat a.s. maandag, als er een toelichting komt, de wethouder de ruimte krijgt om te vertellen wat wij haar verteld hebben. Hollandia bruist van energie, het gaat op alle vlakken goed, behalve met de velden. Wij horen dat er € 300.000, ~ gereserveerd is. Laten we kijken hoe we dat optimaal in kunnen zetten zodat er misschien wel meer gerealiseerd wordt dan beoogd, maar neem een definitief besluit, en besluit nu dat het kunstgrasveld vervangen wordt, dan kunnen we verder. Ja we begrijpen de discussie die er gaande is, maar een vereniging als Hollandia zet je niet op deze wijze buitenspel.
Namens het bestuur
G.J. Hubers Voorzitter”

Hollandia hoofdveld Hollandia hoofdveld