Nog steeds gevaarlijke situatie door masten 'De Gouden Eeuw'

"Inferieure kwaliteit vlaggenmasten gevaarlijk voor fietsers en voetgangers"

HOORNGIDS | Bijna een jaar geleden is kort na de plaatsing geconstateerd dat de vlaggenmasten met banieren ’Stad van de Gouden Eeuw’ niet stormvast zijn. Tijdens een maartse storm in 2019 stortten enkele banieren naar beneden. Na klachten op de sociale media over de vallende vlaggen heeft de gemeente enkele banieren weggehaald. Opnieuw is gebleken dat de masten niet bestand zijn tegen onstuimige weersomstandigheden. Tijdens de recente storm Ciara zijn wederom vlaggenmasten omgevallen. De Realistische Partij en Fractie Tonnaer stellen hier vragen over. Zie brief:

Aan: het College van Burgemeester en Wethouders Hoorn

Hoorn, 10 februari 2020

betreft: Artikel 36 vragen: verwijderen gevaarlijke vlaggenmasten

Geacht College,

Opnieuw hebben wij geconstateerd dat de vlaggenmasten met promotionele banieren voor ‘De Gouden Eeuw’, niet bestand zijn tegen Nederlandse weersomstandigheden. Afgelopen zondag zijn bij de Koepoortsbrug vlaggenmasten omgevallen. Wij vinden dat de masten met banieren van inferieure kwaliteit gevaarlijk zijn voor fietsers en voetgangers en daarom meteen verwijderd moeten worden. Volgens ons is de organisatie welke de masten heeft geplaatst tevens verantwoordelijk voor het verwijderen van deze ‘Gouden Eeuw’ masten. Wij vertrouwen erop dat de gevaarlijke masten zo snel mogelijk worden verwijderd inclusief de beugels of verankering in straat of stoep.

1. Wilt u ervoor zorgen dat Hoorn Marketing de geplaatste masten verwijderd en de schade aan straat en stoep repareert?

2. Wilt u vanwege het acute gevaar, voor rekening van de plaatsende organisatie t.w. Hoorn Marketing, eventueel zelf de masten verwijderen om verder gevaar voor weggebruikers te voorkomen?

3. Waarom heeft u überhaupt toestemming gegeven voor de plaatsing van dergelijke inferieure banier-masten en bent u door het verlenen van een vergunning mede verantwoordelijk voor de gevaarlijke situatie die is ontstaan?

4. Kunt u ons vertellen hoeveel toeristen vanuit het land naar Hoorn zijn gekomen om deze banieren te bewonderen.

Vriendelijke groeten,

namens de fracties,
DRP, Menno Jas
Fractie Tonnaer, Onno Egtberts

Omgewaaide masten Stad van de Gouden Eeuw Omgewaaide masten Stad van de Gouden Eeuw