Schuldhulpverlening in Hoorn nog niet op orde

Commissievergadering 11 februari 2020

HOORNGIDS |  In 2018 was voor de schuldhulpverlening in Hoorn ruim € 770.000 beschikbaar, maar de Rekenkamercommissie concludeerde toch dat niet alle doelstellingen uit de beleidsvisie waren gehaald. Een van de zaken die aan het licht kwam was de gebrekkige communicatie die ontstond toen er nieuwe medewerkers moesten worden opgeleid voor het tamelijk nieuwe werkveld. Er wordt hard gewerkt, maar een betere samenwerking tussen de betrokken ambtenaren en de vrijwilligers is noodzakelijk.

Door een flink aantal vrijwilligers van Humanitas, die zonder vergoeding werken, bespaart de gemeente een hoop geld. Er is nog geen schuldhulptraject voor ondernemers en zzp’ers opgestart. Het beeld bestaat dat zzp’ers zich eerst moeten uitschrijven bij de Kamer van Koophandel, hetgeen als zeer vreemd wordt ervaren.

De Rekenkamercommissie doet twee aanbevelingen om de schuldhulpverlening te verbeteren. Allereerst dient er te worden gezorgd voor een duidelijke, eenduidige en integrale aanpak van de problemen van inwoners met problematische schulden. Daarnaast wordt aanbevolen om gerichte managementinformatie over de aantallen en de kwaliteit van de schuldhulpverlening te delen met de raad.

Er zijn nog te veel mensen die zich niet hebben aangemeld voor hulp, terwijl dat wel nodig is. De fracties spreken zich positief uit over de aanbevelingen en vraagt het college de aanbevelingen over te nemen en vooral ook de preventieve zorg vorm te geven.

Wethouder Kholoud Al Mobayed is evenals de fracties blij met het rapport van de Rekenkamer. Nu heeft ze concretere punten om het beleid te verbeteren. Overigens is het college al een tijdje bezig om het beleid te verbeteren. Zij zal de raad meenemen in de stappen die zullen worden gezet en in de resultaten die zullen worden bereikt.  

De fracties zijn nog niet helemaal overtuigd van de toezeggingen van de wethouder. Zij memoreren haar eerdere toezeggingen in 2018 waarvan er verschillende toch weer in de aanbevelingen van de Rekenkamer staan.

Commissievergadering over schuldhulpverlening 12 februari 2020 Commissievergadering over schuldhulpverlening 12 februari 2020