Levensgrote portretten in het Dijklander Ziekenhuis

Boeren komen tot leven in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn

HOORNGIDS | De komende maanden is in de galerie van het Dijklander ziekenhuis te Hoorn een bijzondere expositie te zien van de Waterlandse schilder Philine van der Vegte. Zij toont werk uit haar project ‘Portret van een dorp’, waarin zij haar eigen dorp Katwoude heeft geschilderd. Het zijn levensgrote, figuratieve schilderijen van mensen en vee.

Levensgroot
Philine heeft veel op groot formaat gewerkt, meestal levensgroot. Voor de koeien en staande portretten is dat twee meter hoog. Bij zo’n formaat moet je er heel goed over nadenken hoe je dat grote vlak interessant houdt. Wat laat je zien en wat laat je weg? En waar leg je de focus? Ze wilde graag een tijdloze schoonheid laten zien, zonder in nostalgie te vervallen. Op het platteland zijn koeien productiemiddelen, er is weinig plaats voor sentiment. Ook een paard wordt vaak afgevoerd zodra het kreupel wordt of minder presteert.

Uitdaging
Buren hebben voor haar model gestaan in hun stal of schuur. Meestal ongeveer een week. Ieder portret was weer een nieuwe uitdaging. Hoe ga je iemand neerzetten, hoe is het licht? Houdt hij het vol, is het niet te koud? Het zijn geen professionele modellen. Iemand staat een paar dagen voor je te poseren, dan wil je wel dat het resultaat al die moeite waard is. Het is altijd spannend of dat lukt, ze lag er ook wel eens wakker van voordat ze begon aan een portret.

Karakter
Philine schildert snel en probeert de frisheid te bewaren in haar schilderijen. Ze zoekt die ene perfecte kwaststreek, die precies laat zien wat ze wil zeggen. Soms grof en snel, soms juist heel zacht. Je probeert het karakter van een mens of een landschap te pakken, maar het enige materiaal dat je hebt is verf en doek. Hoe schilder je iemands kwetsbaarheid of hun kracht? En wordt het model dan zichtbaar of juist iets van de schilder?

Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken 
Het werk van Philine van der Vegte is te zien van 11 januari t/m 8 mei in het Dijklander Ziekenhuis te Hoorn. De galerie bevindt zich op de eerste etage naast poli 76 - KNO en is te bezoeken maandag t/m vrijdag tijdens de openingsuren van het ziekenhuis. De exposities in de galerie worden verzorgd door Kunstenaarsvereniging Hoorn en omstreken.

Philine van der Vegte expositie Philine van der Vegte expositie