Leerlingen OSG West-Friesland tonen ontwerpen aan Alliantie Markermeerdijken

Duurzame en innovatieve ideeën voor nieuwe blusvoorziening

HOORNGIDS | Leerlingen van OSG West-Friesland komen met verrassende ideeën voor een nieuwe blusvoorziening aan de Westerdijk in Hoorn: van een blusdam van bamboe tot een plek om te skeeleren.
De Alliantie Markermeerdijken is door de middelbare school in Hoorn gevraagd om als opdrachtgever te fungeren voor de techniekwedstrijd ’De Technasium Top Award’. Ruim dertig leerlingen van 3-havo en vwo maken in kleine groepjes een duurzaam, klimaatbestendig en liefst multifunctioneel ontwerp voor een nieuwe blusvoorziening aan de Westerdijk in Hoorn (module 1). 

Buitenberm
In deze module gaat de Alliantie de dijk versterken met een buitenberm. De oude blusdam, die door de brandweer wordt gebruikt als bluswatervoorziening als er brand is in het centrum van Hoorn, wordt vervangen. De Alliantie realiseert de nieuwe blusvoorziening uiteindelijk met de gemeente Hoorn, maar is benieuwd naar de ideeën van de techniekleerlingen.

Innovatief
De kick-off van het project was op 5 december. Sinds die tijd werkten de leerlingen in groepjes aan een ontwerp voor een nieuwe blusvoorziening. Donderdag 13 februari lieten de scholieren hun ontwerpen tussentijds beoordelen door technici van de Alliantie. Diverse duurzame en innovatieve ideeën passeerden de revue in het Technasium-lokaal, zoals het realiseren van een blusdam die deels gemaakt is van bamboe en het gebruiken van herwonnen hout in bankjes.

Pierenbadje
Ook aan het multifunctionele karakter van de blusvoorziening is door de scholieren gedacht: een skeelerplek, een hellingbaan voor boten, bankjes of een lantaarnpaal met zonnepanelen. Een leerling kwam zelfs op het idee van een pierenbadje. Andere innovatieve ideeën – zoals een lift en een draaischijf voor de brandweerwagen – zijn ambitieus. Omgevingsmanager Ricardo Nuijens: ,,Dat zijn dure oplossingen, want de blusvoorziening in het centrum van Hoorn wordt – gelukkig – niet al te vaak gebruikt.’’ Andere leerlingen vinden juist een brandkraan een beter idee dan een blusdam.

Fundering
Puntje van aandacht voor alle leerlingen is de fundering. Realisatiemanager Robert van ’t Riet: ,,Een betonnen blusdam zakt zo weg in de slappe veengrond. Bij de dijkversterking laten we de slappe bodem inklinken door er grond op aan te brengen.’’
De eindpresentatie van de ontwerpen is op 19 maart.

Alliantie Markermeerdijken
De Alliantie Markermeerdijken is een samenwerking van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de marktpartijen Boskalis en VolkerWessels. De Alliantie versterkt circa 33 kilometer Markermeerdijken van Hoorn tot Amsterdam. Op de website www.markermeerdijken.nl (http://www.markermeerdijken.nl) vindt u informatie over de voorbereidingen op de dijkversterking en waar de Alliantie op dit moment aan het werk is.
Foto: Leerlingen presenteren hun ontwerp aan medewerkers van de Alliantie

Technasium Technasium