Voetbalverslagen wedstrijden 15 februari

17-02-2020

HOORNGIDS | De voetbalverslagen van afgelopen weekend, met medewerking van diverse verslaggevers.  Vanwege de storm geen voetbalprogramma deze zondag. Op zaterdag werd er wel gevoetbald, zowel door het zaterdagteam van Always Forward als het zondagteam van Hollandia. Zie hieronder de verslagen.

Always Forward (zat) – Opperdoes  5–0
Forward (zat) 1 (AFZA 1) heeft zaterdag door een overwinning tegen een van de twee nog overgebleven concurrenten voor de tweede periodetitel het kampioenschap voor deze periode al in de voorlaatste speelronde veiliggesteld. In het Wilhelminapark werd het tegen Opperdoes, de enige tegenstander tot nu toe die Forward in een competitiewedstrijd van scoren wist af te houden, 5–0 voor de koploper.
In vergelijking met het team dat vorige week in Purmerend tegen De Wherevogels aan de aftrap stond, kende de beginopstelling van Forward deze dag één personele wijziging. Hans van de Woude nam de plaats in van Ricardo Pengel, hetgeen leidde tot enkele omzettingen. Hans van de Woude speelde op het middenveld en Milco Leijen schoof naar de aanvalslinie. Achterin wisselden vleugelverdedigers Darren Johnstone en Miguel Piqué van plaats.
In de openingsminuten van de wedstrijd was de bal vaker te vinden op de speelhelft van Forward dan op die van de bezoekers, echter zonder dat er sprake was van een belegering van het Forward-doel. Het spel had in die fase meer het karakter van aftasten.
Het eerste opvallende spelmoment deed zich voor in de achtste minuut toen Leon Machielse met een actie op rechts zowel een verdediger als doelman Zwaan van Opperdoes passeerde, maar vlak bij de doellijn gekomen moest hij uitwijken richting cornervlag. Binnen het strafschopgebied werd hij ten val gebracht, maar óf de scheidsrechter vond de overtreding niet zwaar genoeg voor een strafschop óf hij vond dat het blijvende balbezit voor Forward voldoende voordeel bood. De mogelijkheid ging helaas verloren. Vijf minuten later bereikte Ivo Rottiné uit een vrije trap met grote precisie Jan-Jaap Schaper in het Opperdoes-strafschopgebied. Forwards aanvoerder kon de bal wel aannemen, maar in het drukbevolkte gebied niet tot afronding komen. Kort daarna, nadat Leon Machielse een schot tegen een verdediger van de bezoekers had zien afstuiten, ging Ivo Rottiné op herhaling. Deze keer vond hij het hoofd van Leon Machielse die Mark de Wit in scoringspositie wilde brengen, maar de bal bleef net buiten diens bereik. Direct daarna volgde een langdurige aanval van Forward, waarbij Leon Machielses voorzet over alles en iedereen heenging, maar Hans v.d. Woude en Mark de Wit de bal weer bij de rand van het strafschopgebied voor het doel brachten, vanwaar de uitblinkende Stefan Schipper een hard schot afvuurde, dat door doelman Zwaan werd gepareerd.
Na weer een actie van Leon Machielse, over rechts, kwam zijn voorzet net achter in plaats van voor de voeten van Jan-Jaap Schaper en kort daarna schoot de door de opgerukte Jelle Huitema bediende Stefan Schipper van links hard tegen het lichaam van een Opperdoezer verdediger. Milco Leijen besloot een actie op links met een afstandsschot, maar de bal zeilde voorlangs het doel weg.
Opperdoes antwoordde met een gevaarlijke aanval waarbij de aanname van de laatste pass door de spits niet goed genoeg was, waardoor de in deze wedstrijd weer hechte Forward-verdediging  voor opruiming kon zorgen.
Een mooie combinatie met Stefan Schipper, in de 25e minuut, bood Leon Machielse de gelegenheid een voorzet af te leveren die door de Opperdoes-verdediging werd weggewerkt. De aanval ging door en bij de volgende voorzet van rechts kon Milco Leijen, na een verrassend overstapje van Mark de Wit, de bal in de uiterste rechterhoek van het doel plaatsen (1–0). Enkele minuten later verdubbelde Leon Machielse de voorsprong toen hij een door Stefan Schipper doorgekopte voorzet van rechts kon binnenschieten (2–0).
Kort daarna was Forward opnieuw heel dicht bij een treffer. Na goed werk van Jan-Jaap Schaper kwam Leon Machielse weer door op rechts. Uit zijn voorzet probeerde zowel Mark de Wit als Hans v.d. Woude te scoren maar beiden zagen hun inzet op de doellijn gepareerd worden door achtereenvolgens een verdediger van de bezoekers en doelman Zwaan. Een afstandsschot van Milco Leijen, na een mooie combinatie met Hans v.d. Woude en Stefan Schipper, ketste af op een Opperdoes-verdediger.
In de 33e minuut creëerden de bezoekers met een aanval door het centrum hun beste kans van de eerste helft, maar het daaruit resulterende schot vloog net langs Jasper Boons doel. Vijf minuten later besliste Leon Machielse na een fraaie actie op rechts, met daarin opgenomen een even mooie 1–2-combinatie met Hans v.d. Woude, de wedstrijd met een hard schot in de verre hoek (3–0). Het laatste wapenfeit voor de rust betrof een doelpoging van Stefan Schipper, na een voorzet van Leon Machielse, die door een verdediger werd gekraakt.

Tweede helft
De bezoekers kwamen met offensieve bedoelingen uit de kleedkamers, maar toen Leon Machielse al vroeg in de tweede helft een mislukte uittrap van doelman Zwaan opving en na een doorbraak Stefan Schipper een eenvoudige kans bood, was wel duidelijk dat Forwards overwinning niet meer in gevaar zou komen (4–0). Niettemin ontsnapte Forward even later aan een tegentreffer. Bij en Opperdoes-aanval over rechts negeerde de scheidsrechter een vlagsignaal van Forwards grensrechter (de bal was uit geweest) en uit de voorzet schoot een spits van Opperdoes de bal hard tegen de onderkant van de lat boven Jasper Boon. Een mooie combinatie tussen Darren Johnstone en Jan-Jaap Schaper langs diezelfde zijlijn leek vast te lopen, maar Schaper kreeg de bal toch nog bij Leon Machielse, wiens schot afstuitte op een verdediger. Bij zijn volgende actie brak Leon Machielse door op rechts. Hij passeerde ook doelman Zwaan, maar die bracht de Forward-spits vlak bij de doellijn ten val en deze keer kende de scheidsrechter wel een strafschop toe. Ivo Rottiné schoot de bal hard in de andere hoek dan waarnaar de keeper dook (5–0). Dit doelpunt viel vlak na de wissel van Thomas Bek voor Hansv.d. Woude  en direct voor die van Miguel Piqué voor Melvin Swier.
De resterende speeltijd werd vooral gekenmerkt door pogingen van de bezoekers om een offensief op te zetten en consoliderend spel van de thuisploeg. Opperdoes zorgde enkele malen voor dreigende situaties bij het Forward-doel. Onder ander bij een aanval over links waarbij de aanname van de laatste pass mislukte en Jasper Boon kon ingrijpen, hetgeen hij direct daarna ook deed bij een hoge voorzet van rechts en later bij een corner, die resulteerde toen Ivo Rottiné bij een andere Opperdoes-aanval de voorzet had onderschept.
Pieter de Smidt kwam in het veld voor Mark de Wit en tijdens zijn speelminuten, in het laatste kwart van de wedstrijd, kregen de bezoekers twee mogelijkheden bij vrije trappen in de buurt van het Forward-strafschopgebied, waarvan er een net over Jasper Boons doel ging en de bal uit de andere royaal naast werd gekopt. Aan de andere kant kon Leon Machielse, na een knappe actie van Darren Johnstone, weer op rechts doorbreken, maar zijn vleugelschot vloog voorlangs het Opperdoes-doel. In de slotfase werd Leon Machielse nog tweemaal in stelling gebracht, beide malen door Jelle Huitema. Bij zijn eerste doelpoging verdween de bal via een Opperdoes-verdediger naast het doel en bij de tweede via de lat erover.
Hoewel het behalen van een periodetitel uiteraard niet Forwards hoofddoel in de lopende competitie is, vormt het periodekampioenschap wel een prettige rugdekking voor het geval de algemene titel niet gepakt wordt. Forward is dan verzekerd van de mogelijkheid om via de nacompetitie alsnog promotie naar de derde klasse te bewerkstelligen.
Dat de ploeg in de loop van de competitie steeds beter gaat draaien, blijkt niet alleen uit het verschil in resultaat van de beide wedstrijden tegen Opperdoes (in oktober 0–0 in de uitwedstrijd; vier maanden later 5–0 in eigen huis), maar ook als men de cijfers van de eerste periode vergelijkt met die van de tweede, waarin tot nu toe eveneens acht wedstrijden zijn gespeeld; vooral de doelcijfers. In beide reeksen kwam Forward viermaal uit tegen een tegenstander uit de bovenste helft van de ranglijst en viermaal tegen een opponent uit de onderste helft. In de eerste periode waren de doelcijfers 26–9; in de tweede reeks 41–6.
De andere topwedstrijd die zaterdag op het programma stond, De Foresters – DTS, eindigde in een 2–3 zege voor de ploeg uit Oudkarspel. De Foresters heeft nu een achterstand van elf punten op Forward. Het ziet ernaar uit dat de strijd om de algemene titel een race tussen twee paarden gaat worden. In dat verband is het gunstig dat SDOB zaterdag, in de met 6–1 gewonnen thuiswedstrijd tegen laagvlieger Dindua het verschil in doelsaldo ten opzichte van Forward niet heeft kunnen verkleinen; dat bleef gehandhaafd op tien treffers.
===========================================================================
Hollandia beslist in drie minuten de wedstrijd in Alphen a/d Rijn

Slechts drie minuten waren nodig om in Alphen aan de Rijn de drie punten veilig te stellen. Door de steeds meer aanwakkerende wind was het moeilijk voetballen. Alphense Boys ging met de wind in de rug de eerste vijf minuten voortvarend te werk, echter de ijzersterke verdediging van Hollandia was onpasseerbaar. Hollandia nam daarna het heft in handen en gaf dat de rest van de wedstrijd niet meer weg. Via een diagonaal schot in de 29e minuut bracht Sven Deen de stand knap op 0-1. In de 31e minuut dacht Bart Spil, dit kan ik ook en bracht de stand vrijwel identiek op 0-2. Dat bleek te veel voor de mannen uit Alphen aan de Rijn. Hollandia was oppermachtig en consolideerde de voorsprong tot het einde van de wedstrijd waarbij opgemerkt moet worden dat beide ploegen weinig tot geen kansen creëerden.
Donderdag moeten de mannen van Hollandia weer aan de bak en wordt er thuis tegen IJFC uit IJsselmuiden gespeeld in de 4e ronde van de districtsbeker. IJFC speelt in 2e klasse zaterdag. De wedstrijd staat onder leiding van de heren G. D’Onorio, 1e ass. nnb, C.H. van Kleij en begint om 20.00 uur in het Julianapark.