Met de auto op voorjaarsvakantie: hou er rekening mee dat het nog winter is

17-02-2020

HOORNGIDS | Niet alleen tijdens de zomer- en kerstvakantie gaan veel mensen met de auto naar hun vakantiebestemming. Ook in de voorjaarsvakantie is dat het geval. En net als tijdens de kerstperiode is er in februari gewoon nog altijd sprake van winter. Veel mensen gaan in deze periode nog op wintersport. 

In Nederland lijkt het dit jaar geen echte winter meer te worden, maar in de wintersportgebieden van Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland vallen gelukkig nog wel centimeters aan sneeuw in de bergen. Met de start van de voorjaarsvakantie verwacht de ANWB drukte op de wegen richting wintersport. Drukte en gladheid verhogen de kans op brokken. Verklein de kans op ongelukken en ga goed voorbereid op pad.

Zorg dat de auto in goede staat verkeert
Of de auto nou dag in, dag uit wordt gebruikt of dat deze het grootste deel van het jaar netjes in het parkeervak staat: het is in alle gevallen verstandig om de auto te controleren voor vertrek. Even langs de garage voor een vakantiecheck. Of zelf het hoognodige controleren. Het is dan belangrijk ervoor te zorgen dat de bandenspanning niet te hoog of te laag is, dat de vloeistoffen - koel- en ruitenwisservloeistof en motorolie - zijn bijgevuld, en dat de ruitenwissers en alle lichten werken. De auto rijdt in Nederland dan misschien elke dag netjes op en neer naar het werk; de rit naar de vakantiebestemming is langer en bestaat uit andere omstandigheden. Na het trainen van vijf kilometer hardlopen, loopt een mens ook geen marathon.

Niet laten overvallen door gladheid
Zodra de auto in een slip raakt door gladheid, kan het zijn dat de bestuurder in paniek raakt. Iedereen reageert anders in dit soort situaties en het zijn die fracties van seconden waarin iets goed of minder goed kan gaan. Heel verstandig om voor de rit na te denken over hoe te rijden als het glad is. Pas de snelheid aan, trek rustig op, rem niet te hard, stuur voorzichtig en hou ook afstand. Is een noodstop nodig? Wie een antiblokkeersysteem heeft: druk de rem en de koppeling tegelijk in. Op die manier blijven de banden rollen. Beschikt de auto niet over zo’n systeem, dan is pompend remmen aan te raden. Gladheid scheelt al wanneer er wordt gereden met winterbanden. Deze hebben een dieper profiel dan zomerbanden en de rubbersamenstelling is net anders. Deze invloeden bij elkaar zorgen voor meer grip op het wegdek en voor een kortere remweg dan met zomerbanden. In een aantal Europese wintersportlanden zijn winterbanden dan ook verplicht.

Bewust van verplichtingen aan en in de auto
In sommige Europese landen gelden verplichtingen die er in Nederland niet zijn. Zoals het rijden met winterbanden en sneeuwkettingen. En het in de auto hebben liggen van bepaalde spullen, zoals een verbanddoos, gevarendriehoek en brandblusser. Wie door Europa rijdt, doet er daarom verstandig aan zich hier vooraf over in te lezen. Helemaal omdat er vanuit de autoverzekering van de tegenpartij in bepaalde landen soms minder wordt vergoed als de andere partij zonder winterbanden reed terwijl dat verplicht was. Ook Nederlandse autoverzekeraars kunnen die keuze maken in het geval van nalatigheid. Wat zijn de verplichtingen in de populaire wintersportlanden?

Duitsland
Gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en milieusticker. Ook zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden, net als sneeuwkettingen als dat wordt aangegeven met borden langs de wegen.

Frankrijk
Gevarendriehoek, veiligheidshesje, alcoholtest en een milieusticker. Winterbanden zijn hier niet verplicht, maar wat betreft het weer wel heel verstandig om te gebruiken. Op sommige wegen zijn sneeuwkettingen hier wel verplicht.

Italië
Gevarendriehoek en veiligheidshesje. Winterbanden en sneeuwkettingen zijn in sommige gebieden verplicht tussen 15 november en 15 april.

Oostenrijk
Gevarendriehoek, veiligheidshesje, verbanddoos en vignet. Tussen 1 november en 15 april zijn winterbanden met minimaal vier millimeter profieldiepte verplicht bij winterse omstandigheden. Of sneeuwkettingen nodig zijn, wordt op borden langs de wegen vermeld. Wie zonder winterbanden rijdt terwijl dat verplicht is, kan een boete van € 5.000,- krijgen. Ook kan de auto in beslag worden genomen en kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor schade.

Zwitserland
Gevarendriehoek en vignet. Winterbanden zijn niet verplicht, maar wie schade rijdt door onvoldoende grip wordt wel aansprakelijk gesteld. Sneeuwkettingen zijn verplicht als borden dit aangeven.

Files naar de sneeuw
Volgens de ANWB kunnen er met de start van de voorjaarsvakantie files ontstaan richting de populaire wintersportlanden. Ook daar hebben de scholen namelijk vakantie. Vooral zaterdag 22 februari moet er rekening worden gehouden met files richting wintersportgebieden. Die week begint de voorjaarsvakantie voor het midden en zuiden van Nederland. Het noorden heeft nu al vakantie.

Bron: wintersport met de auto hoyhoy.nl

Wintersport met de auto Wintersport met de auto