Raddraaiers Kersenboogerd aangepakt

Extra maatregelen tegen overlast jongeren

HOORNGIDS | Burgemeester Jan Nieuwenburg van Hoorn heeft extra maatregelen genomen om de jongeren die voor overlast zorgen in de Kersenboogerd aan te pakken. De maatregelen worden in samenwerking met de politie,  gemeentelijke boa’s en jongerenwerk uitgevoerd. 

Deze week zijn de maatregelen opgeschroefd: er zijn al 7 processen verbaal en 6 gebiedsverboden uitgedeeld. Er is één jongere aangehouden voor het overtreden van het gebiedsverbod. Jongerenwerkers helpen mee in de aanpak en leggen contact met jongeren in de wijk. De burgemeester bekijkt nog of en hoe ouders van minderjarige raddraaiers kunnen opdraaien voor de overlast, vernielingen en andere overtredingen van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Meer dan zat
Burgemeester Nieuwenburg is de overlast in de Kersenboogerd meer dan zat en stelt daarom de extra bestuurlijke maatregelen in om een duidelijk signaal af te geven naar jongeren én hun ouders. ”Dit wangedrag gaat alle boekjes te buiten. Om de buurt te beschermen tegen meer zinloos wangedrag neem ik deze extra maatregelen. Jongeren worden bij waargenomen overtredingen beboet en mogen het gebied een aantal dagen niet meer in. Op basis van meldingen die buurtbewoners doen, krijgen wij een completer beeld van de overlast. Daarom is melden heel erg belangrijk; blijf dit alstublieft doen.”

Handhavingsacties
De afgelopen week bleek al dat de maatregelen effect hebben, mede door het extra toezicht in de wijk. Per actie gaat alleen al tien man van het gemeentelijke team van handhavers de straat op, vergezeld door de politie. Tijdens de acties en toezichtrondes worden de namen van jongeren genoteerd en worden zij in de gaten gehouden. De camera’s in het centrum van de wijk worden live uitgekeken zodat er direct kan worden ingegrepen. Dit heeft al meerdere boetes en gebiedsverboden opgeleverd. ”Dus daar gaan we nog even mee door,” aldus Nieuwenburg.

Ouders betrekken bij probleem
Burgemeester Nieuwenburg wil ook onderzoeken of ouders kunnen opdraaien voor de problemen die hun kinderen veroorzaken in de wijk. ”Ik neem deze maatregelen om de raddraaiers te straffen. Maar waar zijn de ouders? Ik kan niet achter elke voordeur de opvoeding regelen. Hier ligt een grote verantwoordelijkheid voor de ouders. Als het nodig is hen wakker te schudden met een dwangsom dan gaan we kijken of dit uitgevoerd kan worden.” 
De gemeente gaat in ieder geval bij de jongeren die op het randje van een overtreding lopen het gesprek aan om hen te waarschuwen voor de consequenties. Ouders worden hier ook bij betrokken. Doel van het gesprek is de jongeren bewust te maken van hun wangedrag en uitleg te geven over de aanpak als de jongeren zich blijven misdragen. De gemeente heeft hiervoor een aantal jongeren in beeld. Daarnaast onderzoekt de gemeente of er een samenscholingsverbod opgelegd kan worden.

Jongerencentrum vaker open
Jongerenwerkers van Stichting Netwerk wijzen jongeren op hun gedrag en de gevolgen hiervan. Het jongerencentrum in de wijk Kersenboogerd heeft daarnaast verruimde openingstijden als jongeren contact zoeken. Ook zetten zij actief in op Instagram-account 0229jongeren.

Kansen voor de Kersenboogerd
Naast handhaven is het verbeteren van de sociale structuur via het programma ’Kansen voor de Kersenboogerd’ een prioriteit van de gemeente. Samen met bewoners, maar ook de woningcorporatie en maatschappelijke organisaties worden ideeën en wensen uitgewerkt om de wijk mooier, veiliger en prettiger te maken. Wethouder Kholoud Al Mobayed hoopt dat bewoners de kans pakken om samen die verbeteringen in te zetten: ”Het is een grote wens van wijkbewoners en de gemeente om hier samen mee aan de slag te gaan. Er is geld om die verbeteringen voor de langere termijn te maken, dus deel uw zorgen, wensen en oplossingen in het wijklab.”

Winkelcentrum Kersenboogerd 2 Winkelcentrum Kersenboogerd 2