Zweem van misstanden rond faillissement Fakkert

Curatoren doen boekje open bij verslaggever NHD

HOORNGIDS | De curatoren die zich bezighouden met de afhandeling van het faillisement van autobedrijf Fakkert, meldden aan het Noordhollands Dagblad dat zij tal van misstanden zijn tegengekomen. De Fakkertgroep ging in juli vorig jaar failliet. Het bedrijf was Hyundai dealer in Hoorn en Mitshubishi dealer in Zaandam en Schagen en eigenaar van Hoornse Autoschade BV en Gefa BV in Zwaag.  

Vermoeden van dubbele boekhouding

Er is het sterke vermoeden dat er een dubbele boekhouding werd gevoerd. Tientallen voertuigen die aan derden toebehoorden, stonden op de ABN Amro pandlijst die als basis geldt voor de hoogte van kredietverstrekking door de bank. Hierdoor betaalde de bank veel te hoge kredietbedragen aan het bedrijf. Dit kwam kort voor het faillisment aan het licht toen op verzoek van de bank de voorraad auto’s van Fakkert in kaart werd gebracht. De bank is daardoor ernstig benadeeld. 

Voorrangsbetalingen bij faillisement in zicht

Bij het onderzoek van de boekhouding trof de curator betalingen aan die kennelijk nog snel voor het faillisement zijn verricht. Dit is wettelijk verboden. Bij de partijen die deze betalingen ontvangen hebben, heeft de curator beslaggelegd.

Bron: NHD

Fakkert Zaandam Fakkert Zaandam

Reacties
Reactie: (Marc)
23-2-2020, 18:59
Even een rectificatie op het artikel. Fakkert is nooit Mitshubishi dealer in Hoorn geweest. Dat is sinds jaar en dag Peter Ursem. Fakkert was eerst Mazda dealer. Later werden ze ook nog Hyundai dealer. Dat is op een bepaald moment overgegaan naar Peter Ursem. Hier is een juridische strijd ontstaan met de importeur (zie artikel Hoorngids 09-04-2016). Daarna is ook het Mazda dealerschap over gegaan naar Mazda Pierre. Dat ze in zo'n groot pand zaten heeft mij wel altijd verbaasd. Zullen gigantische overhead kosten zijn geweest. Als oud klant kijk ik toch wel op van de vermeende praktijken. Je werd er altijd prima geholpen en de service was goed. Mocht er daadwerkelijk sprake zijn geweest van een dubbele boekhouding dan is dat zeer kwalijk. Daarbij zal er vast een reden zijn geweest om hen in eerdere stadia zowel het dealerschap van Mazda als van Hyundai af te nemen.