Werkzaamheden Holenkwartier zijn begonnen

24-02-2020

HOORNGIDS | De eerste werkzaamheden voor fase 1 in Holenkwartier, aan de kant van Sauna Suomi aan de Holenweg, zijn begonnen. Momenteel wordt hier een zandpakket van uiteindelijk 1,5 meter dik opgebracht als voorbelasting. Die voorbelasting is benodigd om het samendrukken van de grond te versnellen.

Een klein deel van het aangevoerde zand bestaat uit ‘flugsand’. Dit bruine zand wijkt af van het grijzere IJsselmeerzand en is van vulkanische oorsprong, waardoor bepaalde eigenschappen uitermate geschikt zijn om voormalige sloten mee te dempen. De sloten op het Holenkwartierterrein zijn in een eerder stadium al uitgebaggerd, leeggepompt en ruimer gemaakt. Op de plekken waar sloten hebben gelegen, komt straks een halve meter zand extra. Om het hele terrein gelijkmatig in te klinken, wordt het gecheckt met speciale bakens en peilbuizen.

Sloop
Vóór de zomer van 2020 worden de voormalige fabrieksgebouwen uit 1970 en 1980 door Van der Bel gesloopt. De oude gebouwen uit 1960 (twee hallen en het ketelhuis) en de kantoorgebouwen aan de kant van de Holenweg blijven bestaan en krijgen een nieuwe functie.
Half augustus zal het zand van fase 1 worden verplaatst naar het terrein van fase 2 (rond de oude fabrieksgebouwen) om ‘hergebruikt’ te worden als voorbelasting. Naar verwachting start in september de bouw van de eerste 36 woningen in fase 1a. Het totale plan Holenkwartier omvat 400 woningen en is naar verwachting binnen 5 jaar klaar.

Werkzaamheden Holenkwartier Werkzaamheden Holenkwartier
Holenkwartier na afronding Holenkwartier na afronding