Militairen terugzien via speciale website

24-02-2020

HOORNGIDS | In veel families komen ze wel voor. Militairen. Maar mochten die al zijn overleden dan is het wellicht moeilijk om over zo’n familielid veel te weten te komen. Voor mensen die de geschiedenis van hun familie onderzoeken is dat nu juist interessant. Over officieren en onderofficieren is in tegenstelling tot manschappen het nodige bekend en dus te achterhalen.

Zoekt men informatie over militaire familieleden dan kan men terecht bij het Nationaal Archief, Ministerie van Defensie, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie, Nationaal Militair Museum, Stichting Afhandeling Indische Pensioenen (SAIP), Sociale Verzekerings Bank, voor wat de KNIL betreft bij Bronbeek. Maar ook (de nieuwe) websites Oorlogslevens en Oorlogsverhalen bevatten interessante informatie, om de websites WieWasWie, Vele Handen en Open Archieven maar niet te vergeten. Sommige legeronderdelen hebben een eigen website of zelfs een museum, zoals het Cavaleriemuseum in Amersfoort. In geval van een (in het buitenland) overleden militair kan men het ook proberen bij het Rode Kruis of de Oorlogs Graven Stichting.
De website Nederlands Militair Erfgoed geeft toegang tot gezamenlijke militaire collecties en bronnen. Het gaat om honderden officiersnamen met informatie over hun rang, loopbaan, regiment en aanstellingsdatum uit de officiersboekjes uit de periode van 1810-1940.

Demonstratie 
Op zaterdag 29 februari organiseert de interessegroep stamboomonderzoek van de grootste computerclub van de Benelux, de HCC, weer een gratis toegankelijke bijeenkomst. ’s-Middags zal Jan de Keizer, verantwoordelijk voor het project Officiersboekjes van het Nederlands Militair Erfgoed, een demonstratie verzorgen. Hij zal aan de hand van een aantal namen nagaan bij welk krijgsmachtonderdeel betrokkene heeft gediend en in welke rangen. Ook kan via inzage in zo’n officiersboekje worden nagegaan waar hij gelegerd is geweest en of hij is uitgezonden naar Nederlands-Indië of Suriname.

Toegang tot gezamenlijke militaire collecties en bronnen
Het is de bedoeling om collectieonderdelen die nu door verschillende instellingen verspreid worden bewaard bij elkaar te brengen. Daarnaast moeten de bronnen toegankelijk worden gemaakt. De meeste data zijn nu nog afkomstig van het Nationaal Militair Museum en de Nederlandse Defensie Academie, maar met de vernieuwde website wil men meer instellingen aanmoedigen om gegevens te delen op de website van het militair erfgoed. “Wij zijn verheugd met dit initiatief omdat het op die manier gemakkelijker wordt in de diverse militaire bronnen te zoeken”, zegt Willem van Winterswijk, secretaris van HCC!genealogie.
Via deze site kan men zoeken in ruim 800 duizend officiersnamen, bijna 8 duizend portretten, ruim 130 duizend tijdschriften, bijna 2.500 legerplaatsen, ruim 7 duizend oude drukken van legertijdschriften, duizend stukken muziek en in de namen van (nog maar) 2.446 dienstplichtigen. In Wapenen en Regimenten zijn beschrijvingen van diverse legeronderdelen en baretemblemen en uniformen beschikbaar. Dienstplichtigen worden uitgenodigd om foto’s aan te leveren.

Computerprogramma
Er bestaan de nodige computerprogramma’s om de gevonden stamboomgegevens mee vast te leggen. Hoewel HCC!genealogie geen voorkeur heeft test zij programma’s wel en geeft daar voorlichting over. Zo testte bestuurslid John Glaser het programma Ancestor Tree Manager, een gratis genealogisch programma waarmee op een eenvoudige wijze een aantrekkelijke website kan worden gemaakt inclusief foto’s, maar ook met scans van de akten uit de Burgerlijke Stand of uit kerkboeken. 
Het programma is in 2012 ontwikkeld door een enthousiaste amateur-genealoog en wordt nog steeds aan de hand van input van gebruikers doorontwikkeld. Zo zijn er inmiddels ook Engels- en Duitstalige versies. John Glaser zal ’s morgens de sterke punten van het programma en de mogelijkheid om een website door middel van een demonstratie belichten.
De gratis toegankelijke bijeenkomst zal worden gehouden in het H.F. Witte Cultuur- en vergadercentrum, Henri Dunantplein 4, 3731 CL De Bilt. Aanvang 11 uur.

HCC!genealogie
HCC!genealogie in sinds 1986 een onderdeel van de HCC, de grootste computerclub in de Benelux. Het is een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen en suggesties op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek.
Daarnaast exploiteert zij de website www.genealogie.hcc.nl/

La Courtine La Courtine