Tiende Schipper-Oosterkerkprijs naar Theaterkerk Hemels Twisk

24-02-2020

HOORNGIDS | Voor de eerste keer in de tienjarige geschiedenis van de Schipper-Oosterkerkprijs is die door het bestuur van de Stichting Oosterkerk toegekend aan een echtpaar. Gerda Blom en René Smit van Theaterkerk Hemels uit Twisk kregen de wisselprijs op zaterdag 22 februari uit handen van Oosterkerk-voorzitter Eddy Boom. Het echtpaar kocht een paar jaar geleden de hervormde kerk en gaven die een drieledige bestemming, waarmee het karakteristieke gebouw voor het dorpsbeeld van Twisk behouden bleef.

Voorzitter Boom: “René Smit en Gerda Blom verdienen de prijs, omdat zij hun droom hebben waargemaakt en net zoals de vorige winnaars in die droom tijd, energie, geld en geduld wisten te stoppen. Met als doel deze kerk te behouden en er een nieuwe bestemming aan te geven”.

Hulp van buren
Het grootste gedeelte van de kerk is inmiddels omgetoverd tot een multifunctioneel theater, waarbij tal van oorspronkelijke elementen behouden zijn. Verder is in het gebouw een woning voor het echtpaar gerealiseerd en onder de kap tenslotte is een bed & breakfast ingericht. Eddy Boom: “Het bijzondere van onder de kap te slapen, is dat je uitzicht hebt op de wijde omgeving en rustieke begraafplaats. Echt Hemels! Hier kom je pas tot rust”. In zijn dankwoord gaf René Smit aan, dat hij veel hulp en waardering van een aantal dorpsbewoners had ondervonden. “Zonder de hulp van de buren hadden wij dit niet voor elkaar kunnen krijgen”, zo vertelde hij de aanwezigen, onder hen ook een groot aantal eerdere winnaars.

Emotionele waarde
Onderdeel van de tiende uitreiking was een inleiding van Jan Smit, voorzitter van het Westfries Genootschap. “Kerken zijn anno 2020 nog altijd bepalend voor het dorps- en stadsgezicht in Nederland. Zij zijn een niet te missen onderdeel van het culturele landschap, vroeger natuurlijk, maar ook nu”. Smit benadrukte dat een kerkgebouw veelal samen met gemeentehuis en café het hart van een stad of dorp vormde en dat nog steeds doet. De kerk hoort bij de gemeenschap en heeft ook voor niet-kerkgangers een grote emotionele waarde. Hij wees daarbij op de enorme impact die bijvoorbeeld de brand in de Parijse Notre Dame in de hele wereld heeft teweeggebracht. Ook bij het samengaan van kerkgemeenten moet het kerkgebouw in stand worden gehouden; weer een publieke functie krijgen. Behoud met herbestemming is belangrijk. Jan Smit: “Het is fantastisch dat ondanks het feit dat veel kerken hun vroegere functie hebben verloren, zij een andere bestemming hebben gekregen, maar met behoud van eerdere uitstraling”. En met verwijzing naar alle prijswinnaars van de Schipper-Oosterkerkprijs: “Héél Westfriesland mag er trots op zijn dat haar inwoners, soms tegen alle stromingen in bereid zijn risico’s te nemen en hun dromen waar te maken, generaties lang”.

Foto: Gerda Blom en René Smit met wisselprijs en oorkonde bij de preekstoel in hun ‘eigen’ theaterkerk in Twisk

Gerda Blom en René Smit Gerda Blom en René Smit