Hoorn verbeeld: schilders Modderbacken bij Oud Hoorn

25-02-2020

HOORNGIDS | In de Kerkmeijerzaal van de Vereniging Oud Hoorn hangen momenteel bijna vijftig werken van leden van de tekengroep de Modderbacken. Natuurlijk hebben alle werken op één of andere manier iets met Hoorn te maken. Veel stadsgezichten, enkele verstilde beelden en een uitstapje naar een boerderij in Twisk (waar de ouders van J.P.Coen woonden), hangen ten toon. De expositie duurt tot en met eind maart.

De naam van de tekengroep verwijst naar de oude naam van de kade langs de Vollerswaal. Halverwege de 17de eeuw heette de kade ‘Op de Modderbacken’. De tekengroep ontstond in 1993 toen Jan Menage, Jaques Hogers en Nico van der Lubbe besloten om het lidmaatschap van een tekengroep in Enkhuizen in te ruilen voor een eigen onderkomen in Hoorn. Kortweg gezegd: ze waren het op en neer rijden beu. Dat eigen onderkomen werd gevonden in het souterrain van het pand op de hoek van het Kleine Oost en de Vollerswaal, eigendom van Nico van der Lubbe. De naamgeving was vervolgens een logische zaak. Elke dinsdagavond kwamen de acht leden bijeen om zich te bekwamen in het model- en portrettekenen. Modellen kregen een vergoeding van 20 tot 35 gulden. Na 15 jaar moest de club op zoek naar een andere ruimte, die werd gevonden in het buurthuis Het Hop aan het Gerritsland. Na enkele jaren verhuisde de Modderbacken met Het Hop mee naar De Zaagtand, waar de tekengroep inmiddels zestien leden telt. 

Recente kustlijn
Het grootste deel heeft nu werk in de Kerkmeijerzaal hangen. En er zijn echt opvallende, nieuwe werken bij. Zo heeft ‘aanvoerder’ Karel Betsema op een anderhalf meter breed schilderij de kustlijn van Hoorn vereeuwigd. Maar dan wel de recente kustlijn, want duidelijk is het werk aan de kustophoging met behulp van zandzuigers te zien. De stadsbeelden roepen uiteraard veel herkenning op. In het oog springt een schilderij van Natasja Kamstra-Rastaman. Zij schilderde het pand Breed 52 met kenmerkende erker. Een intrigerend werk. Inspiratie in het stadsgroen van de woonwijk Risdam vond Leny Blom. Het groot hoefblad is verstild aanwezig, maar nodigt meteen uit om een wandeling door de groene Risdam te maken. Ook John Wester is opvallend aanwezig. Hij schilderde de binnenplaats van het Sint Pietershof. En met de vrijheid eigen aan de schilderkunst, plaatste hij op die binnenplaats zijn dochter Marleen met haar viool. Marleen Wester is een topvioliste en maakt deel uit van het over de hele wereld optredende Dudock Kwartet. Maar ook een model van Rembrandt siert de binnenplaats. De andere exposerende leden van de Modderbacken zijn Co Schouten, Henk de Jong, Ab Schoonbeek, Ruud Stoelman, Agatha Ettema, Ben Wester en Ina Groot.
         
Openingstijden
De expositie is te bezichtigen tijdens de openingsuren van de winkel van Oud Hoorn in het Oost-Indisch Pakhuis aan Onder de Boompjes. De winkel is open op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag 10 tot 14 uur.  

Foto: De binnenplaats van het Sint Pietershof, geschilderd door John Wester 

Binnenplaats Sint Pietershof, door John Wester Binnenplaats Sint Pietershof, door John Wester

Reacties
Reactie: (hans hoornsman)
26-2-2020, 10:29
Hartstikke leuke tentoonstelling. De moeite waard.