Zonnepark in Hoorn in nabije toekomst mogelijk

Crisis- en herstelwet draagt bij aan energietransitie

HOORNGIDS | Zeven Nederlandse gemeenten, te weten Hoorn, Heerhugowaard, Koggeland, Peel en Maas, Leeuwarden, Ooststellingwerf en Weststellingwerf, zijn via de Crisis- en herstelwet aangewezen voor duurzame, innovatieve experimenten waarmee vergunningsvrije zonnevelden mogelijk zijn voor een periode van 30 jaar.

Op initiatief van enkele gemeenten is enkele jaren geleden gestart met het experiment, daar de invulling van bedrijventerreinen achterbleef bij de verwachtingen. Door de grond op industrieterreinen ’tijdelijk’ te benutten met een zonneveld zouden eventuele gemeentelijke verliezen kunnen worden beperkt.

Projectuitvoeringbesluit 
Om een steentje te kunnen bijdragen aan de energietransitie wordt het tot de inwerkingtreding van de Omgevingswet (per 1 januari 2021) mogelijk om de termijn voor het voorlopig bestemmen van zonnevelden te verlengen van vijftien naar dertig jaar. Hierdoor kan er meer duurzame energie worden geproduceerd. Daarnaast kan het projectuitvoeringsbesluit voortaan worden gebruikt om duurzame energieprojecten te starten. Een projectuitvoeringbesluit vervangt alle vergunningen, toestemmingen en ontheffingen en zorgt voor een kortere besluitvormingsprocedure.

Woningbouw
Om een bijdrage te leveren aan kleinere projecten, zoals kleinschalige woningbouw, wordt het in bepaalde situaties niet meer verplicht om een milieueffectrapportage te maken. Hierbij gaat het om situaties waar duidelijk is dat er geen aanzienlijke milieueffecten kunnen zijn. Het is dan niet nodig om een millieueffectrapportage op te stellen. Dat scheelt onnodig werk. Met deze aanpassing wordt vooruitgelopen op de Omgevingswet.

Crisis- en herstelwet
De Chw loopt vooruit op de Omgevingswet, die naar verwachting in januari 2021 in werking treedt. Door de Chw kunnen gemeenten nu al experimenteren met elementen uit de Omgevingswet. Hierdoor kunnen ze in aangewezen gebieden bijvoorbeeld flexibeler bestemmingsplannen maken. En zo ruimte creëren voor nieuwe woningen en duurzaamheidsprojecten.

Duurzame energie Duurzame energie