Huisvesting of vluchtelingen in Glasbak

VVD en Fractie Tonnaer stellen vragen over bestemming

HOORNGIDS | Halverwege 2019 zijn de sleutels van de Glasbak door de Dienst Justitiële Inrichtingen overgedragen aan het Rijksvastgoedbedrijf, dat in overleg zou gaan met partijen om te bezien wat er met het complex kan gaan gebeuren. De toekomst van de penitentiaire inrichting in Zwaag, beter bekend als Glasbak, is nog steeds volstrekt onduidelijk.

De al geruime tijd leegstaande gevangenis is een doorn in het oog van Fractie Tonnaer en VVD. Het wachten is nog steeds op antwoorden van het college, dat in gesprek zou zijn met het ministerie, maar waar kennelijk geen uitsluitsel op korte termijn van is te verwachten. De partijen willen vaart zetten achter de beantwoording over de bestemming. Gaan we daar woningbouw realiseren of wordt het mogelijk toch gebruikt voor de opvang van vluchtelingen? Hieronder de vragen:

Geacht College,
In oktober 2018 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin het college werd gevraagd om zich optimaal in te spannen voor de aankoop van de gevangenis ‘de Glasbak’ in Zwaag. Op deze unieke locatie is het volgens diverse fracties mogelijk o.a. sociale huurwoningen te bouwen. In de motie werd aan het college gevraagd de gemeenteraad, over het verloop van de aankoop vertrouwelijk, te informeren. In de raad van 29 oktober 2019 heeft de burgemeester  aangegeven gesprekken te voeren de Minister en met Rijksvastgoedbeheer. Toegezegd werd door de burgemeester de Raad op korte termijn nader te informeren over de vervolgstappen. Doel was voorkomen van een spookhuis en te streven naar een duurzame ontwikkeling in dit gebied. Ook andere voormalige gevangenissen w.o. de Bijlmerbajes in Amsterdam wordt omgebouwd tot een duurzame woonwijk.
Tot nu hebben wij nog geen nadere informatie van het college hierover mogen ontvangen en staat de gevangenis als geruime tijd leeg. Wel hebben we in het NHD eerder kunnen lezen dat de verwerving van de voormalige penitentiaire inrichting moeizaam verloopt. Mogelijk zijn er nieuwe inzichten ontstaan over deze gevangenis en bestaat er een kans dat deze weer in gebruik genomen gaat worden. Daarnaast zien wij dat het Rijk op zoek is naar locaties om vluchtelingen te kunnen opvangen. Dit blijkt o.a. uit de huisvesting van 600 vluchtelingen in Leeuwarden gehuisvest in het WTC centrum. 
Wij maken ons ongerust en hebben dan ook de volgende vragen:
1. Wanneer verwacht u de leegstaande gevangenis de Glasbak te kunnen aankopen?
2. Hoe ver zijn de plannen voor een duurzame ontwikkeling en de realisatie van extra sociale huurwoningen op deze locatie en wanneer gaat het college een nota van uitgangspunten aan de gemeenteraad voorleggen over de toekomst van het gebied?
3. Is het juist dat het Rijk nieuwe inzichten heeft gekregen in de aantallen gevangenissen in Nederland waarbij de kans bestaat dat de penitentiaire inrichting (Glasbak) alsnog weer in gebruik genomen gaat worden?
4. Klopt het dat het COA opzoek is naar locaties in Nederland voor het huisvesten van vluchtelingen en loopt de gemeente het risico dat de leegstaande gevangenis hiervoor ingezet kan worden?

Vriendelijke groet,
Chris de Meij, namens VVD
Roger Tonnaer, namens Fractie Tonnaer

Glasbak Glasbak

Reacties
Reactie: (Marco)
3-3-2020, 21:41
Toch belachelijk allemaal? Wie wil daar nou wonen waar smerige criminelen hebben gezetten en mensen hun eigen van het level hebben beroofd? "vluchtelingen" stuur je maar terug naar Turkije of naar Griekenland want er is hier niemand die op ze wacht. Zoveel mensen die HIER zijn geboren en die amper het dure eten kunnen betalen of de hoge huur. Vies land leven we in..... thanks rutte.

Reactie: (edwin)
3-3-2020, 11:47
gemeente hoorn moeten is normaal doen reden vluchtelingen zitten hier ook in oude scholen .denk dat jullie is beter moet nadenken wat is wachtijd van ons eigen mensen op woning juist langer dan 10 jaar door grote fouten van hoorn en maak dus gewoonweg woningen van .als vluchtelingen komen dan is ons burgers niet veilig meer ze krijgen duidelijk de overhand