Peperduur fietspad Klagerstuin-Oostergouw door college afgeraden

Commissievergadering 3 maart

HOORNGIDS | De door een aantal bewoners van Klagerstuin zo innig gewenste verbinding met Oostergouw ter hoogte van de Glasbak wordt door het college afgeraden. In de Fietsnota 2020 staat het voorstel nog opgenomen. Naar aanleiding van eerdere moties heeft het college onderzoek laten plegen naar de haalbaarheid en de betaalbaarheid ervan.

Het kosten opjagend probleem is de overweg over de spoorlijn van de Museumstoomtram. Er moet daar een LV-AHOB worden aangelegd en de kosten daarvan zijn € 524.000,-. Het fietspad zou in het totaal € 1.100.000 gaan kosten. Met dit fietspad wordt voor 100 tot 150 mensen per dag de fietsroute bekort met twee minuten. Dat staat niet in verhouding met de kosten.

Volgens Jeroen van der Veer van Sociaal Hoorn zou er een mogelijkheid zijn via het museum op een veel goedkopere manier een overweg te realiseren. Hij ziet die mogelijkheid niet genoemd. Jan Kollen (PvdA) vindt het jammer dat nu een belofte aan de bewoners niet wordt ingelost. Roy Drommel (GroenLinks) hoopt dat de mogelijkheid bestaat de benodigde zaken tweedehands aan te schaffen, anders toch maar het plan afwijzen. Menno Jas (DRP) oppert de mogelijkheid via de Postcodeloterij toch iets voor elkaar te krijgen. Veel andere fracties kunnen het eens zijn met de visie van het college. 

Wethouder Samir Bashara zegt toe de genoemde voorstellen op de betaalbaarheid naar een redelijk niveau te laten bekijken. Hij vraagt zich wel af of de betreffende fietspadwens al als een concrete belofte was gedaan.

Raadscommissie 3 maart 2020 Raadscommissie 3 maart 2020