Oplossen foute berekening turborotonde: extra rijstrook in beide richtingen

Commissievergadering 3 maart

HOORNGIDS | De plannen die zijn ontwikkeld om de verkeersdoorstroming bij de turborotonde te verbeteren bleken niet correct te zijn. Het ingenieursbureau Royal Haskoning dat een nieuw ontwerp had voorgelegd blijkt een rekenfout te hebben gemaakt, waardoor van een verbetering van de doorstroming nauwelijks sprake zal zijn.

Drie gespecialiseerde ingenieursbureaus hebben het oorspronkelijke plan aangepast. Met een extra rijstrook in beide richtingen wordt voor de kruising Westfriese Parkweg-Berkhouterweg meer opstelruimte en afwikkelcapaciteit gerealiseerd. Over de extra kosten is nog niets bekend. De financiële en juridische consequenties zijn nu ook nog niet duidelijk.

De Hoornse fracties zien weinig andere mogelijkheden dan met het nieuwe inrichtingsplan in te stemmen, maar alom klinkt de vraag wie voor de fouten zal opdraaien. Hoorn zien zij niet als de aansprakelijke partij. Wellicht kunnen nu nog enkele andere verbeterpunten worden ingevoerd. Er moet ook een grenscorrectie plaatsvinden met de gemeente Koggenland.

Wethouder Samir Bashara zegt met het ingenieursbureau Royal Haskoning in overleg te zijn over de gevolgen van de gemaakte fout. Het weggehaalde groen zal op een nader te bepalen plek in Hoorn worden gecompenseerd. Het komende congres van de VNG, waarbij enige duizenden mensen naar Hoorn komen vergen een goede toegangsmogelijkheid en de werkzaamheden aan de nieuwe weg mag dat niet bemoeilijken.

Met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap en Koggenland wordt overlegd over grenscorrectie en zeggenschap over de plekken van de wegen. Op een vraag van Aart Ruppert over een mogelijke Carbasiusweg kon de wethouder zeggen, dat dit nu geen onmogelijke optie is. Dit jaar hoopt hij nog te komen met een masterplan verkeer, waarin een aantal van de door de fracties genoemde verkeersoplossingen wordt opgenomen.

Oplossen foute berekening turborotonde Oplossen foute berekening turborotonde