Nog geen overeenstemming bestemming financieel voordeel nieuwe afspraken HVC

Commissievergadering 3 maart

HOORNGIDS | Hoorn heeft een nieuwe dienstverleningsovereenkomst (DVO) afgesloten met HVC. Dit levert een besparing op van € 1,5 miljoen. De vraag is, wat er met dit bedrag wordt gedaan. Er zijn drie mogelijkheden: het geld gaat als reserve naar de algemene middelen, de inwoners krijgen een korting van € 45,- of het geld wordt besteed aan plannen over afvalaanpak in de gemeente. Het college stelt voor het geld ten gunste van het rekeningresultaat 2019 te bestemmen.

Voor alle scenario’s is wel iets te zeggen en dat gebeurt dan ook. Het geld is opgebracht door de bewoners en een voordeel hoort hen toe te vallen. Guido Beukers (HOP) is fel bij de motivering dit geld terug te betalen aan de burgers. Toch zijn er ook fracties die menen dat wanneer Hoorn dit geld steekt in aanvullende oplossingen voor het wegwerken van het stedelijke afval, dat toch ook betaald moet worden.

Wethouder Marjon van der Ven legt uit waarom het college kiest voor het vergroten van de algemene reserves. Er zijn nu nog geen concrete plannen en zou kunnen worden gebruikt om in de toekomst zaken te realiseren, zonder dat de burgers daarvoor de volledige rekening krijgen gepresenteerd. Het is een incidentele teruggave en de burgers zullen in de komende jaren het voordeel merken van een verminderde heffing.

Omdat in de commissie nog geen duidelijkheid bestaat over hoe de stemverhouding ligt, zal het punt terugkomen in de komende raadsvergadering, vergezeld door een aantal amendementen.

Bestemming besparing nieuwe afspreken met HVC Bestemming besparing nieuwe afspreken met HVC