Nota Kostenverhaal: meer transparantie, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid

Commissievergadering 3 maart

HOORNGIDS | Nieuwe bouwinitiatieven zullen de gemeente kosten opleveren die verplicht op de initiatiefnemers moeten worden verhaald. Met de Nota Kostenverhaal wordt vastgelegd op welke manier invulling wordt gegeven aan de wettelijke verplichting. Dat komt ten goede aan de transparantie, rechtszekerheid en rechtsgelijkheid bij nieuwe bouwplannen.

In het verleden werden kosten gemaakt voor ingediende plannen, die niet meer doorgingen. Dat betekent dat er dan door de gemeente kosten zijn gemaakt, die niet worden vergoed. Vandaar de mogelijkheid om al bij het indienen van initiatieven duidelijk te maken welke kosten er zijn en dat ook kosten in de beginfase altijd kunnen worden vergoed. De wetgeving maakt dat nu ook mogelijk.

Wethouder Arthur Helling legt uit hoe de kosten die gemaakt worden in de Nota Kostenverhaal duidelijk gemaakt worden. De meeste fracties kunnen hiermee instemmen. Hij vraagt zich af wat de fracties die graag elk half jaar een overzicht willen hebben met die gegevens willen doen. Het gaat om de vraag of men met dit voorstel kan instemmen. Die instemming lijkt er wat de leden van de raadscommissie betreft wel in te zitten.  

Wethouder Helling over Nota Kostenverhaal Wethouder Helling over Nota Kostenverhaal