Veel menselijke botten bij graafwerk Kerkplein aangetroffen

Familiegraven tot wel 12 verdiepingen

HOORNGIDS | Bij graafwerkzaamheden op het Kerkplein zijn rondom de toren veel menselijke botten aangetroffen. De beenderen zijn afkomsting van mensen die in de vroeger daar aanwezige kerk zijn begraven.

De archeologische dienst van de gemeente Hoorn bevestigt dat het om familiegraven gaat die zich onder de vloer bevonden van de kerk die daar vroeger heeft gestaan. In de 19e eeuw is de oorspronkelijk daar aanwezige kerk afgebrand. Omdat de voorloper van de huidige kerk veel groter was, bevinden zich veel graven buiten de kerk. In de oude kerk lagen familiegraven tot wel 12 verdiepingen. Als je rondom de kerk gaat graven kom je deze graven tegen.

Het was vroeger gewoonte om rijken onder de kerkvloer te begraven. De stank daarvan is de oorsprong van de uitdrukking ’Rijke stinkerd’. Napoleon - Nederland was deel van het Franse Keizerrijk van 1810 tot 1813 - heeft een eind gemaakt aan de gewoonte om mensen onder de kerkvloer te begraven. Hij vond dat niet hygienisch en gaf opdracht om voortaan doden aan de rand van de stad te begraven, aldus een geschiedenislesje van de archeologische dienst van de gemeente Hoorn. De gevonden menselijke resten worden door de gemeente verzameld en respectvol herbegraven.

Kerkplein7 Kerkplein7
Kerkplein8 Kerkplein8