Inzicht in hoeveelheid sociale huurwoningen naar statushouders na vragen van Hoornse Onafhankelijke Partij

09-03-2020

HOORNGIDS | De Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) heeft het college van B&W verzocht duidelijkheid te geven in de hoeveelheid sociale huurwoningen die naar statushouders gaat. In de samenleving zien we met enige regelmaat discussies ontstaan waarbij op grond van aannames beweringen worden gedaan over de bestemming van deze huurwoningen. Ter voorkoming van deze aannames heeft HOP onderstaande vragen gesteld. Eronder zijn de antwoorden te vinden van B&W. 
  
Geachte heer Vinkenborg,
U vraagt zich af wat de komst van ongeveer 500 statushouders betekent voor de behoefte aan woningen in de komende 10 jaar en of de eerder prognoses (onder meer RIGO-onderzoek) nog wel voldoen. En tevens wat de komst concreet betekent voor de wachtlijsten. Ook geeft u aan op deze laatste punten benieuwd te zijn naar de visie en blijven daar graag over in gesprek. Daarom heeft u het verzoek gedaan om de volgende vragen te beantwoorden en deze in de voortgangsrapportage mee te nemen.

Vraag 1. Overzicht van het (cumulatieve) aantal sociale woningen dat in de afgelopen zes jaar aan statushouders is toegewezen met of zonder urgentie.

Jaar 2014 2015 2016 2017 2018 2019 Totaal
Woningen via urgentie 30 53 80 30 21 13 227
Woningen pilot uitstroom* n.v.t. n.v.t. n.v.t. n.v.t. 1 11 12
Totaal 30 53 80 30 22 24 239

*de pilot uitstroom bijzondere doelgroepen is gestart in 2018. Alleen alleenstaande minderjarige vreemdelingen met een verblijfsvergunning en zonder gezinshereniging komen in aanmerking voor de pilot uitstroom.

Vraag 2. Zo mogelijk inzicht in de gezinssamenstelling.
Het komt vaak voor dat statushoudergezinnen eerst gedeeltelijk in Nederland komen wonen en pas na gezinsherenigingsprocedure compleet zijn. Voor uw vraag over de gezinssamenstelling is gekeken naar de samenstelling en leeftijd van gezinnen na voltooiing van de gezinsherenigingsprocedure. Wat opvalt is dat er de gezinssamenstelling van statushouders anders is dan die van een gemiddeld Hoorns huishouden. De gezinnen zijn gemiddeld groter (gemiddeld 3.8 personen per huishouden), er zijn relatief veel kinderen/jongvolwassenen (gemiddeld 2 personen per huishouden) en weinig 65 plussers.

Vraag 3. Inzicht in de nieuwe vraag naar woningen van de nieuwkomers, gezinsleden (kinderen) zullen op enig moment ook behoefte aan een eigen woning.
Er komen veel nareizende kinderen naar Hoorn. Wanneer zij op den duur een eigen woning willen, kunnen zij zich net als iedere andere inwoner van gemeente Hoorn inschrijven als woningzoekende. Zij hebben geen speciale rechten/urgentie meer. Het hoeft overigens niet te betekenen dat zij een beroep doen op sociale huurwoningen. Zij kunnen bijvoorbeeld ook een kamer huren of een woning kopen. De woningvraag van de kinderen van nieuwkomers wordt meegenomen in de woningbehoefte prognoses. Bij een bevolkingsprognose wordt rekening gehouden met alle ingezetenen (dus ook kinderen van nieuwkomers met een woning). De bevolkingsprognose wordt als basis gebruikt voor het bepalen van de woningbehoefte. De groep ’kinderen van nieuwkomers’ zijn daarin niet aangeduid als speciale categorie.
U geeft aan in uw brief dat de beantwoording van de overige vragen kan worden opgenomen in de voortgangsrapportage vergunninghouders. Deze voortgangsrapportage ontvangt u medio maart.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Huis met verlichting Huis met verlichting