Renovatieplannen stadhuis Hoorn bestaan niet

Niet onderbouwde suggesties storen het college

HOORNGIDS | Op 3 februari hebben de Hoornse fracties Tonnaer, PvdA, DRP, Koekkoek en Danny Verdonk vragen gesteld aan het college van B&W waarin openbaring wordt gevraagd van het ’plan’ van Scholtens Bouw over de renovatie van het Hoornse stadhuis. Uit de beantwoording blijkt dat er geen sprake zou zijn van een dergelijk plan en laat het college blijken bepaald niet gediend te zijn van de wijze waarop de vragen zijn geformuleerd. Hieronder de vraag met beantwoording.  

Beste heren Tonnaer, Wegner, Jas, Verdonk en mevrouw Koekkoek,
U heeft op 3 februari 2020 een tweede serie vragen gesteld over de modernisering van het stadhuis. Hierbij ontvangt u het antwoord op uw artikel 36 vragen over het ’plan’ van Scholtens Bouw voor de renovatie en lease/huur van een deel van het huidige stadhuis.

Wilt u de plannen, ideeën, studie of verkenning van Scholtens Bouw voor de renovatie van het stadhuis betrekken bij het lopende scenario-onderzoek is?

Nee. De gemeenteraad heeft in juli 2019 opdracht gegeven om een programma van eisen op te stellen voor het scenario renovatie en voor het scenario nieuwbouw in de Poort van Hoorn. Daar richten we ons nu op. De concrete uitwerking in een voorlopig ontwerp, definitief ontwerp, bestek, offertetraject en bouwplannen, zoals die van Scholtens, vallen buiten de opdracht en komen in een volgende fase aan de orde. Ook de verschillende mogelijkheden van financiering en eigendom (koop/huur/lease) komen, zoals u in juli heeft besloten, na de scenariokeuze aan de orde. Hiervoor verwijzen wij u naar punt 9 ’Realisatie’ in het raadsvoorstel van 9 juli 2019.

Tenslotte. We hebben ons buitengewoon gestoord aan uw suggestie dat er door ons doelbewust informatie wordt of is achtergehouden. Onderbouwing daarvoor levert u niet, maar u trekt daarmee wel de integriteit van ons en onze medewerkers in twijfel. In dit verband wijzen wij op de instructie in de gedragscode1. Het intensieve traject dat wij met de raad hebben doorlopen in dit dossier, kenmerkte zich door zorgvuldigheid en transparantie. Daarvoor is ook waardering uitgesproken vanuit de raad. Het bestuur in onze gemeente is gebaat bij een inhoudelijke discussie in en met de raad en niet met nietonderbouwde suggesties.
Met vriendelijke groet.
Burgemeester en wethouders van Hoorn

Stadhuis Hoorn Stadhuis Hoorn