Opnieuw discussie over aankoop ´De Haai´

Commissievergadering 10 maart

HOORNGIDS | Vorig jaar kochten twee ondernemers ’De Haai’ op het Visserseiland. Fractie Tonnaer haalde de onderste steen boven over de gemiste kans voor aankoop van het pand door de gemeente. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft vorig jaar als gevolg daarvan via een motie B&W aangespoord om zich maximaal in te spannen om het pand alsnog aan te kopen. Belangrijk argument was daarbij dat huurder reddingsbrigade Notwin daardoor in het pand zou kunnen blijven.

Tijdens de commissievergadering blijken fracties die de motie vorig jaar steunden, nu niet meer zeker te zijn of dat een goede keuze was. De Hoornse Onafhankelijke Partij en coalitiepartijen D66, Sociaal Hoorn en GroenLinks, willen het onderwerp nog in de eigen fractie bespreken alvorens een definitief standpunt in te nemen. René Assendelft van Hoorn Lokaal trok publiekelijk ”nut en noodzaak” van de aankoop in twijfel. Hij kwalificeerde het aankoopvoornemen als ”een zeldzaam matig onderbouwd voorstel.” Karin Hakhoff (VOCH) en Dick Bennis (CDA) vragen zich af waarom de gemeente een pand koopt waar voorlopig niets mee gedaan wordt en met de drie huidige huurders slechts € 2000 per jaar opbrengt. Kees Maas van de ChristenUnie zegt alleen voor te zijn als er woningbouw op de plek van De Haai zou worden gerealiseerd. Fractie Tonnaer, VVD en PvdA willen wel dat de motie wordt uitgevoerd. DRP en Fractie Danny Verdonk zijn ook voor aankoop en spreken hun verbazing uit over de ontstane commotie.

Wethouder Broersma vindt het van strategisch belang dat de gemeente zeggenschap heeft over het pand. Dit mede in het licht van de aanleg van het waterfront en stadsstrand. Verder herinnert hij de raadscommissie eraan dat hij feitelijk niets anders doet dan een motie uitvoeren die de raad in meerderheid heeft aangenomen. De afgesproken koopsom van € 275.000 vindt hij alleszins redelijk. Hij zegt ”voor gek te staan” als hij de onderhandelingen die al in een beslissend stadium zijn zou moeten afbreken. De suggestie vanuit de raadscommissie om actief te zoeken naar een horecaondernemer om de huuropbrengst te verhogen, vindt hij ”een goeie”. Hij gaat daarmee aan de slag.

In de gemeenteraadsvergadering van 24 maart a.s. wordt verder gepraat over dit onderwerp en worden de definitieve standpunten kenbaar gemaakt. 

De Haai De Haai