Vakantietip

Column van Sjaak Grosthuizen

HOORNGIDS | Ik heb de raadscommissie van afgelopen dinsdagavond niet gevolgd. Niet met lijfelijke aanwezigheid, noch via het internet. Natuurlijk werden er belangwekkende zaken behandeld. De aankoop van De Haai, al langere tijd in de hoofden van een paar fracties, is natuurlijk een zaak van ongelooflijk groot belang voor de stad. Dat wethouders daar in het verleden zo nonchalant mee omgegaan zijn wijst uiteraard op de noodzaak uiterst kritische geluiden te uiten. Ik heb ze niet gehoord en ik ben er deze week helemaal niet nieuwsgierig naar.

De invoering van de toeristenbelasting, absoluut geen kinderachtige maatregel, ik laat het passeren. Mij zul je er deze week niet over horen. Prima dat er zo geld in het stedelijke laatje komt, maar het hoe en wat heeft nu mijn interesse niet. Beide zaken komen ongetwijfeld terug in de komende raadsvergadering, al of niet begeleid met amendementen en/of moties, maar dat zie ik dan wel.

Mijn interesse ging deze week veel meer uit naar het stoken van whisky, van Schotse whisky en naar mijn beslissing welke ik zal meenemen naar Nederland. Natuurlijk hoorde en las ik eerder over het fabricageproces van deze vitale geestverruimer, maar met eigen ogen zien, met eigen neus ruiken hoe een en ander in het werk gaat heeft veel meer mijn aandacht beziggehouden.

Ik mag de naam van de whisky waarvan ik het liefdevolle vakmanschap van het creëren ervan mocht aanschouwen natuurlijk hier niet vermelden. De omroep waarvoor deze column wordt gemaakt zou misschien last kunnen ondervinden van de reclamecodecommissie. Of misschien niet, maar voor de veiligheid noem ik slechts de vallei Goyne waar het bedrijf is gevestigd.

Een heerlijk bezoek dat werd ingeleid met een klein glaasje van een van hun smakelijke producten. Ik proefde onmiddellijk wat ik vermoedde te zullen aantreffen tijdens het opsnuiven van de geest van de whisky, de fruitige smaak van een whisky dat jarenlang in een vat rijpte, waar oorspronkelijk sherry in was opgeslagen. Noem het Schotse zuinigheid, om voor al hun whisky’s gebruik te maken van vaten waarin al een andere drank rijpte, zoals bourbonvaten uit de VS en wijn- en sherryvaten uit Portugal of Frankrijk.

Natuurlijk was het niet slechts zuinigheid maar ook de ontdekking dat het rijpende gerstenat daar zeer prettige smaaktonen mee wint. Prachtig wat het op de juiste manier van omgaan met gerst, water en gist kan opleveren. Je kunt je vast voorstellen hoe indrukwekkend het voor een leek is een blik te mogen werpen in de enorme vaten waarin het gemoute gerst de washing en de mashing ondergaat, om alle suikers uit de gerst te kunnen krijgen. Wat er overblijft gaat met het koper in de stills een boeiende conversation aan, dat voor mij iets oplevert dat menigmaal prettiger is dan het beleven van een conversatie in de raadzaal.

Wanneer ik terug ben in Hoorn, zal mijn aandacht op de dinsdagavonden best wel weer uitgaan naar de spitsvondige uitlatingen van onze politici en dan hoop ik iedereen  in één keer te verstaan en te begrijpen. Zo moet ik even melden dat het betoog van Jan Kollen van de PvdA, die het zo jammer vond dat de gemeente verwarrend overkwam op de Klagerstuinders, die zo graag een afsnijdpaadje over het spoor wilden hebben voor mij kennelijk ook iets verwarrend was overgekomen. Wij moeten nu begrijpen dat hij, namens zijn fractie zo’n doorsteekje vanwege de financiën ook niet meer zag zitten.

Op het moment dat ik dit schrijf denk ik liever aan de prachtige fles Schotse engelendrank, dat ik mocht scoren in het havenplaatsje Oban. Vanaf volgende week zal ik trachten de toch best wel boeiende gebeurtenissen in de Hoornse politiek op de voet te volgen, in de wetenschap dat er elke week op de vrijdagavond voor mij een momentje komt, dat ik al die politieke sores wegban uit mijn gedachten, om ten volle te genieten van een glaasje Schotse single malt gerstenat. Misschien is dat ook wel een goed advies aan hen die zich werkelijk elke moment van de week wijden aan de stadse problemen. Zo zie je maar dat ervaringen, volkomen ontspannen opgedaan tijdens een vakantie, zo maar van nut kunnen zijn voor de lokale politiek.  

Sjaak Grosthuizen's belangstelling tijdens zijn vakantie Sjaak Grosthuizen's belangstelling tijdens zijn vakantie