MEE & de Wering breidt dienstverlening uit vanwege corona 

17-03-2020

HOORNGIDS | MEE & de Wering regio Westfriesland zet alle hens aan dek om sociaal isolement, veroorzaakt door de stillegging van het openbare leven, te voorkomen. Regiomanager Daphne Gans heeft al met een aantal gemeentes afspraken gemaakt om de kwetsbaarste inwoners bij te staan. In Hoorn, Drechterland en Medemblik worden er o.a. preventieve belrondes opgezet en worden er vrijwilligers ingezet om boodschappen te doen voor anderen. 

Nu het openbare leven vanwege het corona-virus grotendeels stil ligt, dreigen sommige mensen in een isolement te raken. Regiomanager van MEE & de Wering Westfriesland Daphne Gans: “Sommige inwoners kunnen minder flexibel reageren op wat er nu om hen heen gebeurt. Bijvoorbeeld ouderen of mensen met een stoornis in het autisme-spectrum. Ook mantelzorgers ervaren de gevolgen van de crisis, omdat de dagbesteding van hun naasten is weggevallen. Deze mensen dreigen nu extra de dupe te worden. Ze raken overbelast, kunnen geen bezoek krijgen of de deur uit voor de noodzakelijke sociale contacten. Sommige mensen kunnen door zo’n situatie vereenzamen of verward raken. En dat kan vervelende gevolgen hebben, voor nu, maar ook voor de langere termijn. Anderen hebben nu gewoon extra praktische hulp nodig.” 

Halen van een boodschap
De stichting zocht contact met de Westfriese gemeentes. Gezamenlijk wordt geïnventariseerd waar er welke hulp nodig is. Eigen professionals én talloze extra vrijwilligers staan klaar om ervoor te zorgen dat iedereen zo normaal mogelijk verder kan. Vrijwilligers kunnen helpen met het halen van een boodschap, het bieden van een luisterend oor of het opzetten van belcirkels. Professionele maatschappelijk werkers en ouderenadviseurs kunnen de kwetsbare inwoners verder ondersteunen. Een telefoonteam zit klaar om met inwoners in gesprek te gaan, over de zorgen die men heeft en om samen op zoek te gaan naar oplossingen. 

Sociale verveling
Gans legt uit: “Alle kwetsbare mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken, kunnen bij ons terecht. Trek aan de bel, er is veel dat we voor je kunnen doen.” Niet alleen voor de praktische zaken, ook tegen de sociale verveling ondersteunt MEE & de Wering mensen die thuis zitten: sinds maandag geeft de stichting elke dag tips op Facebook en Twitter om de dag zinvol en gezond door te komen.

Solidariteit
De laatste dagen hebben zich veel mensen bij de stichting gemeld om zich als vrijwilliger aan te bieden. Daarmee is de regiomanager erg blij: “Het is fantastisch om te merken dat er zoveel mensen zijn die wat voor een ander willen doen. Zo’n vreemde situatie als deze roept ook heel veel solidariteit op. Wij kunnen de partijen samenbrengen, omdat wij de netwerken al hebben.”
Verder informatie: telefoon 088-0075140 of www.meewering.nl (http://www.meewering.nl)

Foto: Haven Medemblik

Haven Medemblik Haven Medemblik