Huizenbezitters met DSB-hypotheek kunnen weg

20-03-2020

HOORNGIDS | Eind 2009 ging de DSB, de bank van Dirk Scheringa, ten onder. We zijn inmiddels 10 jaar verder en om die reden kunnen klanten die een hypotheek hebben bij DSB overstappen naar een andere bank of desgewenst zonder hypotheekboete aflossen. De looptijd van 10 jaar is verleden tijd voor hen daar in de hypotheekvoorwaarden staat dat zij na tien jaar boetevrij mogen aflossen.

Er zijn nog steeds vele duizenden klanten die iedere maand aflossen aan de DSB, waarvan de zakelijke afwikkeling wordt gedaan door Finqus. In die maandelijkse betalingen zit een substantieel bedrag aan rente. Veelal hoge rente. Met het daarmee verdiende geld worden de schuldeisers van de DSB betaald. Wie dat wil kan daar nu een eind aan maken door over te stappen naar een andere bank of boetevrij aflossen. 

Pieter Lakeman
Pieter Lakeman, destijds voorzitter van de Stichting Hypotheekleed, deed op 1 oktober 2009 de fameuze uitspraak: ”Iedereen die spaargeld heeft bij DSB moet z’n geld daar terugtrekken.” Daarna ontstond een bankrun en de rest is geschiedenis. De bank viel om. We herinneren ons de beelden van Wouter Bos in zijn hoedanigheid van minister van Financiën en Nout Wellink als president van De Nederlandsche Bank. Lakeman heeft geen spijt van zijn oproep. Integendeel. We lijken de eindfase in te gaan van een periode die voor velen zeer dramatisch is geweest.

DSB Wognum DSB Wognum