Hond Nola houdt Hoornse Hop broedvrij

Gebied tussen schouwburg het Park en Galgenbocht moet vogelvrij blijven

HOORNGIDS | Al wekenlang is de hond Nola aan het werk te zien op en rond de opgespoten zandvlakte in het Hoornse Hop. De speciaal getrainde Nola van ecoloog John van den Belt rent over het opgespoten zand en langs de dijk om te voorkomen dat vogels hier neerstrijken en er hun broedplaats gaan maken. 

Het drassige gebied is voor vogels een aantrekkelijke plek om te verblijven en eventueel een nestje op te bouwen. Dat laatste kan de aanleg van de oeverdijk vertragen. Vandaar dat ecoloog John van den Belt zijn hond Nola al voor en tijdens het broedseizoen dagelijks over het gebied in het Hoornse Hop laat lopen. Door de herhaling wordt het de vogels duidelijk dat de oeverdijk geen geschikte plek is om te broeden. ,,Wat we in feite doen is de oeverdijk zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor vogels’’, zegt John.

Andere broedlocatie
Door al vóór de aanvang van het broedseizoen te starten met de maatregel, wordt het broedproces niet verstoord. De vogels moeten wel op zoek naar een andere broedlocatie. Die zijn er genoeg aan de Markermeerdijken. Oók tijdens de uitvoerende werkzaamheden van de dijkversterking. Zo wordt er nooit langs het hele traject tegelijk gewerkt, waardoor er voldoende broedplekken overblijven. Visdieven kunnen voor de kust van Hoorn terecht op een speciaal broedponton van de Alliantie Markermeerdijken.

In april gaat de Alliantie Markermeerdijken aan de slag met de tweede laag zand. Uiteindelijk zullen dat totaal vier lagen worden. Bij deze werkzaamheden kan de Alliantie geen vertraging gebruiken. Het is aan Nola om ervoor te zorgen dat de vogels geen spelbreker worden in dit gebied. 

Op het filmpje is Nola te zien in volle actie: https://youtu.be/FZ9KlO5huhY (https://youtu.be/FZ9KlO5huhY)

De hond Nola met ecoloog John van den Belt De hond Nola met ecoloog John van den Belt