Anderhalve meter afstand mag best meer zijn

30-03-2020

HOORNGIDS | De oproep heeft ons allemaal bereikt: houd een afstand aan van anderhalve meter van elkaar. Die afstand vormt onderwerp van discussie. Volgens buitenlandse specialisten is dat eigenlijk te weinig, zeker als we hoesten of niesen. 

Als we hoesten of niesen komen er druppeltjes vrij die aanzienlijk verder worden verspreid dan de gewenste anderhalve meter. Dat kan zelfs gaan tot een afstand van zeven meter. Via de airconditioning of gewone ventilatie kunnen deze druppeltjes ook vele uren rond blijven zweven. Verreweg de grootste kans op besmetting loop je doordat een geïnfecteerde persoon in jouw richting hoest of niest zonder een afschermende actie te ondernemen. De anderhalve meter lijkt dus in z’n algemeenheid afdoende, maar zaak blijft het om alert te zijn op hoestende mensen die niet de regel in acht nemen om dat in de elleboog te doen.

Besmetting
Het virus kun je overigens ook krijgen door aanraking van een besmet persoon of door een oppervlakte of een voorwerp aan te raken met het virus. Die kunnen zowel in de lucht als op een oppervlakte een aantal uren blijven leven. Om die reden wordt ook altijd benadrukt goed en lang de handen te wassen, daar je het virus anders makkelijk kunt overbrengen op mond, neus of ogen, waarna het makkelijk je lichaam binnendringt. Eenmaal binnen, vermeerdert het virus zich en kruipt het door tot de slijmvliezen achter in je keel.

Niesen en hoesten Niesen en hoesten