Activisten roepen Ahold tijdens aandeelhoudersvergadering op te breken met Cargill

Cargill meest destructieve agri-bedrijf ter wereld

HOORNGIDS | Woensdag 8 april zullen onder andere Animal Rebellion, Extinction Rebellion en Climate Save Movement via een online actie Ahold Delhaize oproepen om de banden te verbreken met Cargill en zo ontbossing een halt toe te roepen. Die dag vindt om 14.00 uur in het Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize plaats. 

De organisaties roepen mensen op reacties te plaatsen op de Facebookpagina en Twitter van dochterbedrijf Albert Heijn. Enkele activisten van Animal Rebellion hebben aangegeven fysiek aanwezig te zullen zijn op de locatie, waarbij zij alle voorzorg in acht zullen nemen. 

Meest destructieve agri-bedrijf
De organisaties roepen Ahold Delhaize op om de banden te verbreken met Cargill, totdat Cargill belooft te stoppen met het ontbossen van de Amazone voor de veehouderij. “Het behoud van regenwoud is fundamenteel voor het klimaat. Ook is het aandeel van ontbossing in uitbrekende infectieziekten volgens de UN Environmental Programme ruim 30%, doordat de afstand tussen mensen en wilde dieren die ziektes bij zich dragen kleiner wordt. Daarom moet ontbossing zo snel mogelijk stoppen.” stellen de organisaties. Ook uiten de organisaties zorgen over mensenrechtenschendingen. Zo komt aan de productie van Cargill’s cacao nog steeds kindslavernij te pas en worden inheemse volkeren verdreven uit hun leefgebied voor de productie van veevoer. Volgens een rapport van de Amerikaanse milieuorganisatie Mighty Earth is Cargill het meest destructieve agri-bedrijf ter wereld. 

Cruciaal moment
De situatie rond COVID-19 dwingt activisten om creatief te werk te gaan. Voor de actie op woensdag worden de Facebookpagina en Twitter van Albert Heijn getarget. Op deze wijze willen de organisaties zoveel mogelijk aandacht genereren rond de schadelijke werkwijze van Cargill en zoveel mogelijk druk uitoefenen op Ahold Delhaize om de band te verbreken. “De hele wereld ligt stil vanwege COVID-19, maar de destructie van de natuurlijke wereld gaat onverminderd door. Terwijl juist nú duidelijk wordt dat het zo niet langer kan. De praktijken van Cargill zijn schadelijk voor de mensheid. Daarom doen we op dit cruciale moment een beroep op Ahold Delhaize.” verklaren de organisaties. 
Omdat de aandeelhoudersvergadering ook fysiek plaatsvindt met een wettelijk maximum van honderd mensen, hebben enkele activisten van Animal Rebellion besloten fysiek aanwezig te zijn op de locatie die dag. Zij zullen daarbij de nodige voorzorg in acht nemen. 

‘Ahold is medeplichtig’
Ahold Delhaize wordt in het rapport van Mighty Earth geïdentificeerd als een belangrijke klant van Cargill die onmiddellijk actie kan ondernemen. Dit is reden voor de organisaties om Ahold Delhaize ter verantwoording te roepen: “Ahold Delhaize heeft de macht om Cargill te stoppen. De voortdurende inactiviteit maakt Ahold medeplichtig aan de misdrijven van Cargill.”
Ahold Delhaize heeft in 2010 een akkoord getekend om ontbossing tegen te gaan. Toch werkt het concern samen met Cargill, welke vooralsnog geen effectief beleid heeft om ontbossing tegen te gaan. Zo heeft Ahold Delhaize onlangs in de VS een nieuwe vleesverpakkingsfabriek geopend, als een joint venture met Cargill. 

“Cargill komt weg met schadelijke landbouwmethoden, omdat dit enorme agri-bedrijf niet direct aan de consument levert. Als mensen zouden weten dat de producten die ze bij de Albert Heijn kopen, bijdragen aan de vernietiging van de regenwouden of kindslavernij, zouden ze geschokt zijn.” stellen de organisaties.

Cargill Cargill