Nieuwe spoorlijn tussen Noordholland en Friesland

14-04-2020

HOORNGIDS | Als het aan aan de 21-jarige Amsterdammer Tim Sekac ligt komt er zo snel mogelijk een spoorlijn tussen Noordholland en Friesland. Tim is voor een duurzamer Nederland en richt daarom vaak online-petities op voor meer spoorlijnen in plaats van snelwegen in Nederland. Onlangs is hij de volgende petitie gestart: https://petities.nl/petitions/nieuwe-spoorlijnen-in-en-tussen-noord-holland-en-friesland?locale=nl (https://petities.nl/petitions/nieuwe-spoorlijnen-in-en-tussen-noord-holland-en-friesland?locale=nl)

De petitie pleit voor meer spoorlijnen in en tussen Noordholland en Friesland. Eén spoorlijn is een tunnel van Andijk/Enkhuizen naar Stavoren, oftewel een spoortunnel onder het IJsselmeer waar in het verleden al eens animo voor is geweest volgens de initiatiefnemer. Daar zou dan een trein van Hoorn naar Leeuwarden overheen rijden. In dat geval zouden reizigers niet met de bus of auto over de Afsluitdijk moeten, met kans op files, want een trein kan dan 30% meer reizigers meenemen. De trein is ook sneller, schoner, duurzamer en betrouwbaarder. 

Hoorn - Den Helder
Een andere spoorlijn gaat volgens de visie van Tim Sekac van Hoorn naar Den Helder, zal deels over het stoomtramtraject Hoorn-Medemblik lopen en parallel aan de A7, om bij Middenmeer met een bocht naar links via Breezand over bestaand spoor door naar Den Helder te rijden. 

In de petitie is te lezen dat de spoorlijn er moet komen om sneller van Noordholland naar Friesland (en andersom) te kunnen reizen zonder constant in de file te staan op de Afsluitdijk of op andere snelwegen zoals de A7. Het zou de reistijd bekorten met minstens 1 uur en een kwartier. 
Op https://petities.nl/petitions/nieuwe-spoorlijnen-in-en-tussen-noord-holland-en-friesland?locale=nl (https://petities.nl/petitions/nieuwe-spoorlijnen-in-en-tussen-noord-holland-en-friesland?locale=nl) is alle verdere informatie te lezen. Er zijn inmiddels 190 ondertekeningen. Zodra dat aantal is gegroeid tot boven de 1.000 kunnen er verdere stappen worden ondernomen.

Spoorlijn Noordhiolland - Friesland Spoorlijn Noordhiolland - Friesland