Kroegbazen blijven verrassend hoopvol gestemd

Koninklijke Horeca Nederland eist miljardencompensatie

HOORNGIDS | Hoewel ze het zwaar te verduren hebben, blijven café-eigenaren verrassend optimistisch gestemd over hun zaak. Uit een opinieonderzoek van een horecavakblad blijkt dat ruim tachtig procent van hen denkt dat hun kroeg de coronacrisis zal overleven. ”We hebben de accijnsverhoging en het rookverbod toch ook overleefd.” Leidt het toegenomen saamhorigheidsgevoel straks tot een herwaardering van de bruine kroeg?

Compensatie
Op zondagmiddag 15 maart had het kabinet nog maar net de sluiting van alle horecagelegenheden bevolen of de alomtegenwoordige Dirk Beljaarts vond het nodig al op tv te verschijnen om namens Koninklijke Horeca Nederland een miljardencompensatie te eisen. Het is onmiskenbaar dat restauranteigenaren, zaalverhuurders en hoteliers tot de zwaarst getroffen ondernemerscategorie behoren maar toch zijn er ook in de horecasector niet alleen tobberige, maar ook optimistische geluiden te horen. En dat nog wel uit de onverwachte hoek van de bruine kroeg.

‘We hebben het rookverbod ook overleefd’
Uit een enquête die het vakblad De Cafékrant gedurende de eerste twee weken van april onder ruim honderd kroegeigenaren heeft gehouden, blijkt dat 81,6 procent verwacht dat hun zaak de crisis overleeft. In hun antwoorden laten de café-eigenaren een onverwoestbaar optimisme zien. ”Ik heb de accijnsverhoging, leeftijdsverhoging en rookverbod ook overleefd”, zegt er een. ”Wij hebben een trouwe vaste klantenkring en ik vermoed dat ze wel weer komen”, zegt de ander. Ook de eigenaar van een al 49 jaar bestaand familiebedrijf houdt de moed erin: ”Samen met onze twee zoons proberen mijn vrouw en ik positief te blijven maar het zal heel moeilijk gaan worden. Hopelijk kunnen we op 1 maart 2021 ons vijftigjarig bestaan vieren.”

Café-eigenaren blij met steunmaatregelen overheid
In tal van reacties laten de ondernemers merken blij te zijn met een schappelijke huurbaas, een bank die coulance betoont en de overheid die met financiële steunmaatregelen over de brug komt. Natuurlijk zijn er ook sombere geluiden. ”Als wij de maand mei ook nog de deur moeten sluiten, dan is einde oefening”, waarschuwt een cafébaas. ”Na alle maatregelen betreffende rookverbod, leeftijdsverhoging, verbod op rookruimtes en de btw-verhoging, heb ik nog maar heel weinig tot geen vet meer op de botten. Dit langer dan eind april te overleven is in mijn geval bijna onmogelijk.”

Onderzoek: ‘Cafébezoek draagt bij aan gemeenschapsgevoel’
Nederland telt momenteel iets minder dan negenduizend kroegen. Al jaren moet het café het afleggen tegen de aanwas van hippe broertjes als de gin-, wijn- of cocktailbar. In het afgelopen decennium verdwenen er bijna vijftienhonderd zaken. Maar, zou het kunnen dat de coronacrisis op termijn het pad effent voor een comeback van de ouderwetse kroeg? Dat het café in deze tijden van saamhorigheid wordt herontdekt als plek om samen te komen? Feit is dat regelmatige bezoekjes aan de buurtkroeg bijdragen aan een groter gemeenschapsgevoel, zo stelden onderzoekers van Oxford University in 2017 vast.

Cafe De Gevel Cafe De Gevel