Een rijk land

Column Wally Ooms in Westfriesland op Zondag

HOORNGIDS | 

We zijn een rijk land. In tijden van crises blijkt dat eens te meer. Dat konden we al zien in de inmiddels ver achter ons liggende periode dat het Nederlands voetbalelftal nog de velden betrad. Als het ook maar eventjes mis ging bleken zich in alle hoeken en gaten van ons land specialisten te bevinden die op uiteenlopende podia en media haarfijn konden uitleggen waar het aan schortte.


De spelersgroep werd onderworpen aan nauwkeurige analyses en uiteraard ook de speelwijze. Die lijkt uitsluitend te deugen bij winst. Dat de tegenstander er niets van bakte doet dan even niet meer ter zake. Het lag simpelweg aan de speelwijze. En die was goed, zo luidt het oordeel van de plaatsvervangende bondscoaches. 

Coronavirus
Maar we blijken nóg veel rijker te zijn. Sinds het uitbreken van de coronacrisis mogen we ons verheugen in een groeiend leger virologen, medisch specialisten, microbiologen, immunologen, politici en ongetwijfeld nog een hele rits andere deskundigen. Ongevraagd produceren zij hun mening, liefst met ronkende cijfers en diagrammen, waarbij ze komen tot verrassende en vaak zeer uiteenlopende conclusies. Er wordt gemeld dat de aanpak anders had gemoeten. Er wordt gemeld dat de aanpak de enig juiste is. Mensen die zich daar ook maar iets van aan trekken worden heen en weer geslingerd. Doen zij het goed? Doe ik het goed? Wat kan ik nog meer doen? Zou tante Evelien het weten? Was Klazien uit Zalk nog maar in leven. Die had overal een antwoord op. Als we net zo veel verplegend personeel zouden hebben als zich specialist noemende publicisten, dan zou het personele probleem voor de komende decennia nooit meer op de agenda hoeven te staan. Het leger gespecialiseerden klotst tegen de plinten op. 

Wetenschapper Jaap
De tegenwoordig veel in beeld komende directeur van het RIVM, Jaap van Dissel, die alleen al vanwege diens voornaam en zijn afkomst uit het altijd lentefrisse Bakkum zeer vertrouwd overkomt, lijkt een profeet waaraan we ons massaal vastklampen. Rots Jaap weet alles over virussen en hoe te reageren op besmettingen en voorkoming van uitbraak. Kompas Jaap vindt het niet nodig dat we het land op slot gooien. We moeten groepsimmuniteit kweken. Viroloog Ab Osterhaus, die we veelal nippend aan een wijntje in beeld krijgen, heeft direct geroepen dat we ons massaal moeten terugtrekken en pas weer tevoorschijn komen als het weer kan. Hoe lang dat ook moge duren. Ik hou het op Jaap.
 

Jaap van Dissel Jaap van Dissel

Reacties
Reactie: (Bert Putters)
26-4-2020, 09:38
Ik was al duidelijk ver voor de muziek uit. Gisteren werd het team van meneer Jaap sterk bekritiseerd door hoogleraren en professoren. Over de geheimzinnigheid en aanpak van de crisis Covid-19 . Of ook wel corona pandemie genoemd.

Reactie: (Bert Putters)
19-4-2020, 13:55
https://www.zwartelijstartsen.com/zwartelijst_arts/page/19/ Op deze zwarte lijst staat ook jouw betrouwbare Jaap, Wally??? Hoe kan deze man nog deze positie bekleden? Website mij toegespeeld door de voormalige Hongaarse kinderarts Aranka Muscal...