Vier partijen willen geen mandaat tot 1 januari

Stimuleringsfonds ja! Mandaat nee!

HOORNGIDS | Aankomende dinsdag 21 april is de eerste digitale raadsvergadering van de gemeente Hoorn. Op de agenda staat een voorstel voor een stimuleringsfonds van 2,4 miljoen met een mandaat voor het college om tot 1 januari 2021 zonder toestemming van de raad beslissingen te nemen. Met dit collegevoorstel dreigt de raad onnodig tot na kerst buitenspel te worden gezet volgens een viertal politieke partijen in Hoorn. 

“Het leven in Hoorn en zelfs wereldwijd is drastisch veranderd en de impact op onze inwoners en onze stad is ongekend groot en daarom zijn we absoluut voorstander van een stimuleringsfonds”, stelt Arnica Gortzak van PvdA Hoorn. “Maar het is daarbij niet noodzakelijk om de bevoegdheden van de raad daarvoor opzij te zetten”, stelt zij.

Amendement
Vanwege deze stelling komen vier Hoornse politieke partijen, De Realistische Partij, Fractie Danny Verdonk, PvdA Hoorn en Fractie Koekkoek met een amendement op het raadsbesluit. Ze vinden dat het mandaat dat door het college wordt gevraagd, niet noodzakelijk is en dat er meer dan voldoende mogelijkheden zijn om de raad in positie te brengen. “Het democratische proces kan gewoon in stand blijven en het is niet nodig om de raad buitenspel te zetten”, zegt Linda Koekkoek namens de vier fracties.

Digitaal vergaderen 
De partijen denken hierbij aan de mogelijkheid voor digitaal vergaderen en om daarbij op korte termijn de raad in positie te brengen. “De landelijk aangenomen Tijdelijke wet digitale beraadslagingen geeft genoeg mogelijkheden om op korte termijn raadsvergaderingen in te plannen en het proces snel, maar democratisch te laten verlopen” aldus Koekkoek.

Te lang
De partijen vinden dat in het voorstel een duidelijke definitie ontbreekt van ‘nood’ en ‘crisis’ en dat de omschrijving veel te ruim is om zomaar een mandaat af te geven. Ook vinden ze de periode tot en met het einde van het jaar veel te lang. “We begrijpen dat er landelijk richtlijnen opgelegd worden en dat we daarin snel moeten schakelen. Daarin willen we natuurlijk faciliteren, maar we willen dat alle projecten wel eerst langs de raad komen”, zegt Gortzak. “Het college heeft al de bevoegdheid om zelf beslissingen te kunnen nemen over maatregelen tot € 50.000. De omschrijving uit het raadsvoorstel om snel uitgaven te kunnen doen voor ‘Maatregelen waarbij de stad wordt geholpen’ is een veel te subjectieve definitie voor een mandaat zoals het college nu wil en doet geen recht aan het democratisch proces”, vervolgt zij.

Het amendement stelt simpel: Noodfonds ja, maar wel conform het budgetrecht van de gemeenteraad en met het in positie brengen van de raad. “De risico’s die de raad en de gemeente lopen zijn te hoog om het democratisch proces te negeren” sluit Koekkoek af. Het amendement is natuurlijk volledig tot stand gekomen door middel van digitaal overleg.

PvdA Hoorn met Arnica Gortzak PvdA Hoorn met Arnica Gortzak