Burgemeester: ”Geen avondklok of samenscholingsverbod”

ingevoerd op 1-3-2006

”Een samenscholingsverbod. Is dat nu wel zo verstandig burgemeester ?”
Deze reactie stond op de Web-log van onze burgemeester Van Veldhuizen (zie www.hoorn.nl) en was voor hem aanleiding om nog eens uit te leggen wat de recent besproken maatregel wel inhoudt. We wilden u zijn uitleg niet onthouden:

”Vorige week is in de raadscommissie gesproken over een nieuw voorstel voor de aanpak van straatoverlast die in Hoorn zal gaan gelden. Naar aanleiding hiervan zijn in de pers berichten verschenen dat er in Hoorn een samenscholingsverbod zal gaan gelden en er werd zelfs gesproken van “een soort avondklok”. Dit roept begrijpelijkerwijs vragen op. Van geen van beide is sprake en de suggestie dat dat wel zo is, is gewoon fout.
Een samenscholingsverbod is een door de burgemeester uit te vaardigen maatregel op grond waarvan het voor iedereen verboden is om met een groep van meer dan een bepaald aantal personen op straat bij elkaar te komen. Een dergelijke maatregel is alleen in zeer uitzonderlijke (nood)situaties mogelijk. Dit is in Hoorn zeker niet aan de orde en zover moet het ook niet komen.
Wat is dan wel de bedoeling? Er gelden nu al de nodige regels op straat. Zo is het verboden om je hinderlijk te gedragen op straat (herrie, rommel maken, vervelend gedrag naar anderen). Daar kan door de politie tegen worden opgetreden. Probleem is echter dat het ten eerste niet altijd even duidelijk is wat nu precies onder hinderlijk gedrag moet worden verstaan en ten tweede voor de politie soms moeilijk is om bij een overlastveroorzakende groep personen een concrete overtreding van de regels te constateren.
Tegelijkertijd is echter duidelijk dat er bij zo’n groep wel wat moet gebeuren. De nieuwe aanpak straatoverlast maakt het voor politie en andere toezichthouders makkelijker om tegen overlastveroorzakende groepen op te treden. Kern van de nieuwe aanpak is dat tegen groepen op straat waarvan bekend is door (eerdere) meldingen van bewoners of waarnemingen van de politie dat zij overlast veroorzaken of zich niet aan de regels houden zij door de politie kunnen worden weggestuurd omdat de groep zich “zonder redelijk doel” op straat ophoudt. Deze aanpak zal van toepassing zijn tijdens de avonduren (van 22.00 tot 06.00 uur) mede ter bescherming van de nachtrust. Beschouw de maatregel als een rode kaart. Eventueel kan de politie groepen en groepsleden een boete geven. Voor groepen die zich straat ophouden en zich wel houden aan wat in het normaal maatschappelijk verkeer gebruikelijk is, is er dus niets aan de hand. In Hoorn blijft gelden dat de straat van iedereen is en politie en gemeente zien er gezamenlijk op toe dat dat zo blijft.”

Reacties
Reactie: (de vries)
4-3-2006, 18:06
Het lijkt mij erg lastig om deze regelgeving in de APV te krijgen omdat dit in strijd is met het grondrecht ’vrijheid van beweging’, de grondwet gaat boven alles. tevens is het een onduidelijk regeling want wees nou eens eerlijk wat is "zonder redelijk doel" en wie bepaald de norm ? De normen en waarden van de huidige politiek kennen we wel inmiddels, en wie gaat deze maatregel uitvoeren ? heeft de politie hier opeens extra budget voor ? U moet voor de grap (en dan niet zeggen met de burgemeester maar doen alsof U een "gewone burger" bent) eens bellen met een overlast melding na 22.00 eens kijken hoe lang het doordeweeks duurt voordat een van de 2 surveillanceautos in de regio er is. Meer surveillance van de politie op de plekken waar deze jeugd zich bevindt op ongewenste tijdstippen zal beter helpen in combinatie met wat buurthuizen hier en daar in de stad waar ze samen kunnen komen, ik weet dat dat geld kost en dat de gemeente dit liever uitgeeft aan budgetoverschrijdende verlieslijdende prestigeprojecten waar maar een heel klein deel van de bevolking wordt bediend, Maatschappelijk werkers zullen problemen eerder opvallen en kunnen ism met de ouders van deze jeugd tot een beter resultaat komen dan de symptoombestrijding die er nu voorgesteld wordt.

Reactie: (jansen)
2-3-2006, 21:35
U hoeft u niet te verdedigen; prima initiatief, nu alleen nog zorgen voor blauw op straat rond die tijden.