College krijgt mandaat voor noodhulp coronacrisis

Digitale raadsvergadering 21 april 2020

HOORNGIDS | Het voorstel van het Hoornse college om een mandaat te verlenen om in noodgevallen financieel bij te springen is door een grote meerderheid van de raad goedgekeurd. Het college wil kunnen beschikken over een budget van 2,4 miljoen euro en wil kunnen handelen voordat hier in een raadsvergadering groen licht voor wordt gegeven. Vier fracties hebben aangegeven hier wat moeite mee te hebben. De PvdA, DRP, de fracties Danny Verdonk en Koekkoek dienden een amendement in om het voorstel te veranderen.

Zij zijn niet tegen het idee een egalisatiefonds te vullen met de voorgestelde 2,4 miljoen, maar willen toch als raad worden gekend in besluiten over de ondersteuning. Zij willen het college de ruimte geven om voor €50.000 zonder vooraf overleg zaken te ondersteunen. Voor hogere bedragen willen zij eerst de raad in stelling brengen. Dat hoeft volgens hen geen langdurige logge toestand te worden. Het viel bij veel raadsleden slecht dat de fractievoorzitter van de PvdA in haar betoog het voorstel van het college vergeleek met Hongaarse toestanden.

Andere fracties maakten duidelijk de ondersteuning vanuit de gemeente belangrijk te vinden. Niet iedereen vindt het noodzakelijk het mandaat te beperken. Ook zou de ondersteuning niet alleen bestemd hoeven te zijn om bestaand beleid te continueren. Tevens wordt genoemd, dat het bedrag best zou mogen worden uitgebreid, indien dat nodig is.

Wethouder Marjon van der Ven wijst erop dat het inbrengen in het raadsoverleg hoe dan ook veel tijd gaat kosten. Niet alle zaken die ondersteuning behoeven blijven onder de in het amendement genoemde 50.000 euro.  Haar uitleg was nog niet bevredigend genoeg voor de indienende fracties, maar er bestond een ruime meerderheid die instemde met het collegevoorstel. Dit betekende dat het college het mandaat krijgt het geld voor het verzachten van financiële problemen door de coronacrisis in te zetten.

Wethouder van de financiën Marjon van der Ven Wethouder van de financiën Marjon van der Ven