DRP: Vertrouwen is goed, controle is beter

22-04-2020

HOORNGIDS | De raadsvergadering van 21 april werd niet gehouden in het gemeentehuis, maar vond digitaal plaats, waarbij alle betrokken raadsleden, leden van het college en de griffier vanuit de eigen woonsituatie konden deelnemen aan de vergadering. Op de agenda stond o.a. het verzoek van het college van B&W om te kunnen beschikken over een ’egalisatiereserve Stimuleringsfonds Coronacrisis’ ten bedrage van 2,4 miljoen euro. Het college wil over dit bedrag kunnen beschikken om snel handelend op te kunnen treden bij zaken die voortkomen uit de coronacrisis. 

Vier politieke partijen: PvdA, DRP, de fracties Danny Verdonk en Koekkoek, wensten niet in te stemmen met dat mandaat. Vandaag laat Menno Jas namens DRP weten waarom. 


”Gisteravond werd tijdens de eerste digitale raadsvergadering onder de huidige omstandigheden van de coronacrisis, waarvoor onze complimenten aan de medewerkers van de griffie, het volgende behandeld: Het Hoornse college vroeg de raad toestemming maatregelen te kunnen nemen in het kader van de coronacrisis, waarbij zij gebruik zou kunnen maken van een ‘egalisatiereserve Stimuleringsfonds Coronacrisis’ van 2,4 miljoen euro. Daarbij werd door het college een mandaat gevraagd, geldend tot 31 december 2020.
In dit voorstel verzocht het college toestemming om via de cyclusdocumenten pas achteraf verantwoording af te leggen over de besteding van deze middelen.
Ten eerste willen wij hierbij duidelijk gezegd hebben groot voorstander te zijn van een dergelijk noodfonds, waarmee onze Hoornse inwoners en ondernemers ondersteund kunnen worden, echter… Waar veel andere fracties weer over elkaar heen buitelden om te klagen over de toon waarmee het amendement werd aangekondigd door mevrouw Gortzak van de PvdA, om het maar niet over de inhoud te hoeven hebben, kan DRP zich volledig vinden in de argumenten als omschreven in dit amendement om niet aan het verzoek van het college te voldoen.

Vertrouwen is goed, controle is beter!
DRP zag geen noodzaak het college te voorzien van deze ‘blanco cheque’, volgens de wethouder ‘een goed bedrag om mee te starten’, zonder instandhouding van het budgetrecht van de raad, waarbij vooraf wordt getoetst waaraan deze gelden worden uitgegegeven. DRP heeft gevraagd wat de noodzaak is van dit mandaat.
Het college heeft ons van deze noodzaak niet kunnen overtuigen. Zij gaf aan een en ander in werking te willen zetten om slagvaardig en snel te kunnen handelen. DRP vroeg zich af of het verzoek tot ‘vrije beschikking’ over deze 2,4 miljoen in dat geval niet beter vervangen had kunnen worden door een verzoek tot versnelde procedures.
Daarbij heeft DRP de wens uitgesproken de doelgroepen die aanspraak kunnen maken op gelden uit dit noodfonds duidelijk te definiëren en duidelijk te maken wat ‘maatregelen in het kader van de coronacrisis’ behelzen. Hierop werd geen duidelijk antwoord gegeven.
Verder is DRP de mening toegedaan dat resultaten uit het recente verleden juist de noodzaak rechtvaardigen om het budgetrecht van de raad intact te houden.
Resumerend blijft wat DRP betreft de inhoud van het door de PvdA, Fractie Danny Verdonk, Fractie Koekkoek en onszelf ingediende amendement in zijn geheel overeind. 
Ondanks het feit dat wij elkaar in deze hebben kunnen vinden, is het zeer van belang elkaar ook in deze tijd van crisis, politiek en op basis van argumenten te kunnen blijven bestrijden. Aan deze vorm van democratische politiek bedrijven wordt met het aannemen van dit voorstel geen recht gedaan.
Helaas bleken deze argumenten niet afdoende en heeft het voorstel met 29 stemmen voor en 6 stemmen tegen een ruime meerderheid gevonden.
De tijd zal het leren…
namens De Realistische Partij,
Menno Jas

Menno Jas Menno Jas